Un de cada quatre lloguers turístics a Barcelona no té llicència, segons un estudi publicat per l'empresa de serveis d'intel·ligència turística Mabrian. L'informe s'ha realitzat després que l'Ajuntament de Barcelona, liderat pel govern socialista de Jaume Collboni, hagi anunciat que preveu eliminar tots els pisos turístics de la ciutat per destinar-los a ús residencial. Segons el consistori, la prohibició de lloguers turístics serà efectiva sobre 10.000 habitatges, que veuran extingides les seves llicències a finals de 2028.

Per la seva part, Mabrian assegura que aquesta xifra "podria subestimar la mida del mercat de lloguers de curta estada", un 63% més que la xifra oficial, que suma 15.800 unitats en total, la qual cosa es tradueix en 56.700 places de lloguer turístic. El soci i director de màrqueting i comunicació de Mabrian, Carlos Cendra, ha valorat que "determinar amb claredat la dimensió real del mercat és crucial per a la presa de decisions".

Segons l'informe, el 68% dels lloguers turístics a Barcelona és als barris del centre de la ciutat, com l'Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuic. En aquest sentit, el 61% dels lloguers de vacances que s'ofereixen són cases completes, el 33% correspon a habitacions privades i el 4% són apartaments. El 27% dels propietaris té un sol pis, mentre que el 73% té més d'un habitatge anunciat i, d'aquests, el 57% té més de 10 allotjaments.

Modificació de la Llei de Propietat Horitzontal

Paral·lelament, la ministra d'habitatge, Isabel Rodríguez, ha confirmat que el govern espanyol està valorant una modificació de la Llei de Propietat Horitzontal per vetar els apartaments turístics en les comunitats de propietaris, en considerar que els habitatges exerceixen una activitat econòmica. En aquesta línia, Rodríguez ha criticat que la proliferació de pisos turístics està col·lidint amb el dret i l'accés a un habitatge digne, està elevant el preu dels lloguers i limitant l'oferta en el lloguer residencial.

Així mateix, ha celebrat que les comunitats autònomes estiguin prenent "cartes a l'assumpte", posant l'exemple recent de la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de voler eliminar tots els pisos turístics el novembre de 2018.

A l'hora de valorar aquesta proposta, la titular d'Habitatge ha destacat que "beneficiarà la ciutadania de Barcelona que vol viure a la seva ciutat, que no vol que sigui un parc temàtic i que prioritza el dret a l'accés a l'habitatge davant interessos econòmics". D'altra banda, en ser preguntada sobre el paper de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, en aquesta situació, Rodríguez li ha demanat que "intervingui en aquesta qüestió perquè clarament està limitant el dret dels madrilenys a accedir a un habitatge digne". "A Madrid hi ha professionals que actualment destinen el 80% del seu salari a pagar el lloguer. I no es pot mirar cap a cap altre costat, per la qual cosa hem d'intervenir," ha afegit la ministra, assenyalant la xifra de 12.000 habitatges il·legals a la ciutat de Madrid, segons l'alcalde.