Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.
Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com va la setmana? Tot bé? Aquests últims dies han estat intensos des d'un punt de vista d'informació econòmica, especialment d'operacions corporatives amb pes polític. Hi va haver un temps en què La Caixa, a través de la seva cartera industrial, controlava o estava en l'accionariat de les principals empreses del país: Repsol, Telefónica, Abertis, Aigües de Barcelona, Gas Natural (avui Naturgy). Aquesta cartera va anar perdent pes (desinversions) per diverses raons...fins a aquests dies, en els quals l'Estat està recorrent al braç industrial de CaixaBank, Criteria (capitanejada per Isidre Fainé i Ángel Simón), per protegir-se de capital estranger i blindar determinades empreses estratègiques, com Telefónica, Naturgy i Talgo. La Caixa surt al rescat.
La meva selecció setmanal.
1. Una altra de les empreses on Criteria podria entrar, encara que per motius diferents als anteriors, és Puig. La multinacional catalana de perfumeria sortirà a Borsa el proper 3 de maig a un preu d'entre 22 i 24,50 euros per acció -el preu definitiu es coneixerà el 30 d'abril-, amb la qual cosa es valora la companyia entre 12.700 milions i 13.900 milions d'euros. L'interès suscitat pels inversors és bo i l'operació està garantida, ja que s'ha aconseguit la sobresubscripció del llibre d'ordres. Segons la informació remesa a la CNMV, serà una jugada rodona per a la nombrosa família Puig i el consell d'administració de la companyia, ja que abans que comenci a cotitzar Marc Puig s'embutxacarà 9 milions de la família i en repartirà 276 entre família i directius, segons càlculs de Xavier Alegret.
2. Hisenda som tots, diuen, però els rics de Madrid una mica menys. Aquest és el titular de la notícia de Juan Ferrari per explicar els beneficis fiscals de què gaudeixen els contribuents de més renda a la Comunitat de Madrid, en proporció amb els que menys tenen; però, també, respecte als rics i molt rics que resideixen en altres comunitats d'Espanya. Un resident a Madrid que tingui uns ingressos de més de 300.000 euros haurà de pagar en el tram autonòmic 57.400 euros; un de Catalunya, 68.303 euros (10.900 euros més que l'anterior), i un de la Comunitat Valenciana, 77.200 euros (19.800 euros més), el tipus real més alt de tot Espanya.
3. Últimament es parla molt -per part dels empresaris i d'Ayuso, esclar- que Espanya és un infern fiscal. Us recomano dos articles d'opinió sobre el tema: aquest de Guillem López-Casasnovas i Antoni Durán-Sindreu i aquest altre (sobre qui hauria de pagar a Hisenda les cotitzacions a la Seguretat Social) de Jesús Cruz Villalón.
4. També es parla molt i més que se'n continuarà parlant d'intel·ligència artificial (IA). BusUp és una start-up catalana que proveeix serveis de gestió de mobilitat a empreses. Acaba de llançar Brainer, una eina d'IA que mostra patrons operatius de mobilitat i identifica àrees de millora, i a partir del desenvolupament d'algoritmes avançats, optimitza les rutes, responent en temps real a les fluctuacions de la demanda. Exemple: una ruta d'autocar que arriba 15 minuts tard significa que desenes de persones arribaran tard a la feina. En temps real aquest sistema avisa dels incidents que hi ha a la carretera i proposa solucions preventives. BusUp compte amb fons Next Generation per al seu finançament. Li ho explica a Sara Casas Eva Romagosa, cofundadora de l'empresa.
5. Bones notícies per a la circularitat i per a la sostenibilitat. La roba de segona mà s'està apropiant dels aparadors, explica Joel Calero. Tant és així que a Espanya sis de cada deu consumidors utilitzen tèxtils de segona mà i, d'ells, un de cada tres compren a botigues i aplicacions especialitzades, segons un recent estudi de l'Associació per a la Gestió del Residu Tèxtil, formada per Decathlon, El Corte Inglés, H&M, IKEA, Inditex, KIABI, Mango i Tendam. L'anàlisi posa de manifest la bretxa generacional existent: els joves de fins a 34 anys són, amb diferència (gairebé dues vegades més que les persones de 55 anys), qui més peces de segona mà compren. Per què? Més conscienciació sobre el medi ambient en els joves, l'encariment del cost de la vida (i sous baixos) i la recerca d'estalvi.
6. On es localitzen els millors entorns per créixer professionalment? A Madrid, Euskadi, Navarra, Catalunya i Aragó, per aquest ordre, segons el Mapa del Talent de la Fundació Cotec 2023. L'estudi també mostra que 4 de cada 10 espanyols que es viuran l'estranger el fan per ocupar llocs altament qualificats i més de la meitat (el 52,7%) tenen estudis superiors. Al contrari succeeix amb els migrants que arriben a Espanya: només un 11,3% arriben a llocs altament qualificats.
7. Avui se celebra Sant Jordi a Catalunya i el dia internacional del llibre. Si et planteges llegir o regalar publicacions sobre economia, German Aranda ha preparat una llista amb set opcions.
És tot per avui. Si t'agrada aquesta newsletter, anima altres persones a que s’hi apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!
Serafí del Arco
PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.