CaixaBank Research ha llançat una nova eina que permet monitorar el consum a més de 200 ciutats d'Espanya en temps real. L'eina utilitza dades internes de l'entitat, agregades i anonimitzades, per oferir un seguiment detallat de l'economia espanyola. Les dades s'obtenen dels pagaments amb targeta que s'estan realitzant o les retirades de diners en efectiu en caixers, tant dels espanyols com dels estrangers.
Així ho indica CaixaBank Research, el servei d'estudis de CaixaBank, en un comunicat on recorda que, fins ara, l'evolució del consum estava disponible a nivell agregat per al total d'Espanya i per a totes les comunitats autònomes. Però amb la nova eina s'ha incorporat el seguiment del consum en municipis de més de 35.000 habitants, incloses totes les capitals de província.
El nou indicador, integrat al Portal d'Economia en Temps Real de CaixaBank Research, permet analitzar el consum de 200 ciutats en temps real a partir de pagaments presencials, tant els realitzats amb targeta als comerços com els reintegraments a través de caixers automàtics. La nova eina ofereix un indicador de la despesa en cada municipi, reflectint la realitat econòmica local.
Mensualment, el servei d'estudis de CaixaBank publicarà l'evolució del consum presencial en cada municipi, amb un decalatge d'uns quants dies després del tancament del mes. Des de l'entitat assenyalen que les ciutats analitzades "són ens econòmics de mida considerable", però que fins ara disposaven d'informació econòmica limitada sobre el seu municipi, en particular de dades d'alta freqüència que permetin un seguiment gairebé a temps real.
Tanmateix, CaixaBank Research ajudarà a pal·liar aquesta carència a través de la nova funcionalitat. Conforme a aquestes dades, l'entitat posa en relleu que el consum a Espanya va avançar en el primer trimestre de 2025 un 3,4% interanual, un nivell de creixement una mica inferior al del trimestre anterior, però encara relativament elevat. En particular, el consum presencial mitjançant targetes i reintegraments, que és el que també es monitora en l'àmbit de ciutat, es va mantenir en l'1,9%, un ritme de creixement similar al del trimestre anterior.
El mapa de creixement del consum en els diferents municipis mostra una diversitat de situacions que no es poden apreciar amb les dades de consum en l'àmbit nacional. El 2024, el consum va créixer a més ritme en la meitat sud de la península i a les illes Balears i les Canàries, especialment en poblacions amb gran afluència turística. Diverses ciutats del nord d'Espanya també destaquen positivament, com Santiago de Compostel·la, on la despesa va avançar un 4,5%.
Top 10 de municipis
Entre les ciutats on més va créixer el consum l'any passat, es troben diverses destinacions turístiques. En concret, al Top 10 de les ciutats on el 2024 més va avançar el consum, es troben Estepona, Torremolinos, Benidorm, Irun, Màlaga, Pozuelo de Alarcón, Claveguera, Ripollet, Adeje i Elda. En l'altre extrem, el rànquing de les 10 localitats on més va decréixer el consum està format per Paterna, Gavà, Azuqueca de Henares, Burriana, Sòria, Castelló de la Plana, Arganda del Rey, Ontinyent, Zamora i Coll Villalba.
Les diferències territorials no es donen només entre províncies, sinó dins d'una mateixa província. Per exemple, en la de Barcelona es troben tant Ripollet, una de les 10 ciutats que més van créixer el 2024 en termes de consum, com Gavà, la segona que menys va créixer. D'altra banda, la clàssica rivalitat entre municipis de la província se salda amb una victòria ajustada de Sabadell, el consum del qual va créixer un 2,8% el 2024, 1 punt percentual més que Terrassa (1,8%).