CaixaBank Research, el servei d'estudis del banc català, preveu que el primer semestre de 2024 estarà caracteritzat per "una marcada debilitat de l'activitat" economia. Per contra, suggereixi que la segona meitat de l'any tindrà una millora, "segons vagin aflorant els efectes tant de la baixada de la inflació com de la relaxació de les condicions financeres".

L'entitat ha indicat al seu informe mensual de gener, publicat aquest divendres, que són diversos els indicadors econòmics que suggereixen que el ritme de creixement econòmic s'està desaccelerant als principals països desenvolupats i, probablement, el to es mantindrà feble uns mesos més. Però tot apunta que els factors que frenen el ritme d'avanç de l'economia se n'anirà "dissipant" els pròxims trimestres, i això hauria de donar pas a un creixent dinamisme de l'economia, tant en l'àmbit global com també en l'economia espanyola.

Sobre Espanya, l'entitat recorda que el PIB va tancar el 2023 "amb millor to del que s'esperava a començaments d'any". I si bé és cert que a la segona part de l'exercici el ritme de creixement es va moderar, el debilitament s'ha produït més tard de l'esperat i està sent més moderat del que es temia inicialment. Així, si a començaments de 2023 el consens d'analistes situava el creixement del PIB per al conjunt de l'any en l'1,3%, i avui dia el situa en l'entorn del 2,4%, una xifra que coincideix amb què estima CaixaBank Research.

A més, tot apunta que el 2024, especialment durant el segon semestre, "l'economia podria recuperar certa empenta, la qual cosa hauria de permetre que en el quart trimestre d'aquest 2024 el ritme de creixement del PIB ja s'aproximi al 2,0% interanual".

No hi ha urgència en baixar els tipus d'interès

D'altra banda, CaixaBank Research veu "difícil" que els bancs centrals tinguin urgència en baixar els tipus d'interès (malgrat la reducció de la inflació en els últims mesos) si no hi ha, textualment, un fort debilitament addicional de l'economia amb implicacions directes en la inflació.

Apunta també que, malgrat que hi ha senyals positius en l'evolució dels preus a curt termini, "continuen existint dubtes (i riscos) sobre les dinàmiques" que es desplegaran en els propers mesos, per la qual cosa no es poden fer previsions del moment en què la inflació assolirà el 2%, que és l'objectiu del BCE.

Per aquesta raó, veu "bastant coherents" els missatges dels bancs centrals, que sense desinflar les expectatives de baixades de tipus, van remarcar que les seves decisions dependrien de les dades de cada moment.