CaixaBank Research creu que l'economia espanyola continua consolidant un "creixement notable", que fins i tot podria superar el 3% aquest any si es manté la dinàmica actual, i arribar al voltant del 2,5% l'any que ve. Aquestes previsions s'han anunciat en l'acte organitzat per Adype a Bilbao, amb la presència del director d'Economia Espanyola de CaixaBank Research, Oriol Aspachs, i el director d'Estudis de Laboral Kutxa, Joseba Madariaga, que han presentat les Perspectives Econòmiques per a 2025.
Aspachs ha destacat la "fortalesa" de l'economia espanyola que sorprèn "en positiu". En aquest sentit, no veu que l'economia d'Espanya s'estigui frenant, sinó que està "consolidant el seu creixement notable". El repte, a parer seu, és aconseguir una millora de la productivitat. En principi, estima un creixement del 2,8% per a 2024, però apunta que podria superar el 3% -un 3% o un 3,1%- si es manté la dinàmica actual, i per a 2025, la previsió és del 2,3%, encara que, després dels últims indicadors, creu que es podria situar al voltant del 2,5%.
El responsable de Caixabank Reseach ha indicat que per a 2025 esperen una "cert alentiment" respecte a 2024 i la previsió és del 2,3%, encara que, després dels últims indicadors, creu que es podria situar al voltant del 2,5%. La taxa d'atur quedaria en l'11,2%. Segons ha manifestat, aquestes xifres són "superiors a la mitjana històrica" i a la gran majoria de països desenvolupats, malgrat "tot el soroll i riscos".
Claus del dinamisme a Espanya
Aspachs ha indicat que els principals claus del dinamisme d'Espanya són la salut financera de les llars amb uns nivells d'endeutament per sota de la mitjana; un mix energètic diversificat, amb un gran pes de les renovables i uns costos energètics més baixos que en economies com l'alemanya; l'augment del pes de les exportacions; una població més gran pel "boom migratori" i la seva diversificació sectorial perquè Espanya és "més que immobiliari i turisme".
El responsable d'estudis de Caixabank ha agregat que els principals indicadors tenen una bona evolució i ha destacat la contribució de la demanda interna al creixement, principalment el consum privat, però també el públic. Ha apuntat que potser la inversió és l'element que "no sorprèn en positiu" i és més "feble" però confia que es pugui recuperar en els pròxims trimestres amb la baixada dels tipus d'interès i la fi del cicle inflacionista.
L'economia a Euskadi
En el cas d'Euskadi, el creixement previst és menor i Joseba Madariaga ha precisat que les expectatives de Laboral Kutxa fins al juny de 2024 són d'un creixement del 2% aquest any i de l'1,8% per a 2025, unes taxes en les quals no creu que hi hagi d'haver molta variació. Així mateix, ha apuntat que s'aprecia una clara millora dels principals indicadors del mercat laboral basc i preveu que la taxa d'atur se situï en el 7,1%, que seria la taxa més baixa de 2009. Madariaga ha apuntat que Euskadi ja porta quatre trimestres amb una taxa de creixement del 0,4%, per sota de l'economia espanyola, i continuarà creixent menys, tant el 2024 com el 2025. Segons ha precisat, Euskadi té un "problema" en indústria i les dificultats continuen en el sector industrial mentre que la demanda interna i el sector serveis constaten "dinamisme".