La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital en funcions, Nadia Calviño, ha assenyalat aquest dissabte que les tensions i conflictes geopolítics són la font d'incertesa més gran per a l'economia mundial, malgrat que ha mostrat ser més resilient de l'esperat.
En declaracions durant una roda de premsa emmarcada en les reunions del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial celebrades aquests dies al Marroc, la vicepresidenta ha remarcat el difícil context després d'anys marcats per la sortida de la pandèmia, la inflació, l'enduriment monetari, la crisi de subministraments, els preus de l'energia i la "terrible guerra d'agressió" de Rússia contra Ucraïna.
De fet, Calviño, que conclou ara el seu mandat com a assessora de l'FMI, ha constatat que en les reunions "molts han identificat la guerra i el conflicte com la font principal de la inestabilitat per a l'economia mundial en aquest moment" després del ressorgiment a gran escala del conflicte a la Gaza. Sobre això, la directora gerent de l'FMI, Kristalina Gueorguieva, ha lamentat la pèrdua de civils innocents a Israel i ha fet un anomenat a la necessitat de trobar la manera de prevenir la mort de civils a Gaza.
Amb tot, la dirigent d'origen hongarès ha assenyalat, respecte a aquest nou esclat del conflicte palestino-israelià, que en termes d'impacte en l'economia global és massa primerenc per avançar alguna conseqüència, si bé "cal reconèixer que és una altra font d'incertesa". Precisament per aquest dibuix d'un context geopolític marcat per les turbulències, Calviño ha reivindicat que l'economia global va contribuir a l'estabilitat i la confiança i ha instat que "és més important que mai" que aquests factors s'assegurin.
En aquest sentit, Calviño ha apuntat que en aquestes reunions hi ha unanimitat sobre els temes fonamentals relacionats amb la funció i la missió dels fons monetaris internacionals i del que s'extreu una "forta empenta" pel multilateralisme. "Específicament, hem acordat les nostres prioritats comunes per assegurar l'estabilitat financera, per reduir la inflació, per assegurar la sostenibilitat fiscal," ha aprofundit la cap de l'economia espanyola.
Així mateix, ha vindicat els esforços per continuar impulsant els programes de l'FMI de reducció de la pobresa i suport al desenvolupament que pugui ajudar els països més vulnerables, així com la creació d'una finestra per atendre el xoc alimentari i la millora de les eines per abordar l'impacte del canvi climàtic a través del fons de Resiliència i Sostenibilitat. Del seu costat, Calviño també ha anunciat que l'Àfrica subsahariana tindrà més veu i representació amb un nou seient en la junta de l'organisme monetari internacional per a la regió.