La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha expressat "l'honor" que suposa que Espanya la present com a candidata a la presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i diu que només una candidatura amb el seu nom tenia les "màximes opcions d'èxit". Calviño ha assegurat que l'elecció del president del BEI requereix una majoria qualificada dels estats membres, unes exigències a què el seu perfil pot donar resposta.
En una compareixença de premsa realitzada a Cadis, Calviño ha assenyalat que a través dels contactes informals realitzats després de les eleccions generals han vist que "atès l'abast de la resta de candidatures", només una candidatura amb el seu nom "tenia les màximes opcions d'èxit". Calviño ha dit que el BEI és una institució "estratègica per a Espanya i per a Europa", amb un paper fonamental en el finançament d'inversions públiques i privades i que tindrà un paper més important encara en el futur per al finançament de tota la transformació en clau verda i reindustrialització de la UE, segons va informar Efe.
Si finalment resulta elegida, es reforçarà la presència d'Espanya en organismes bancaris europeus, ja que s'afegirà a Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), i Pablo Hernández de Cos, actual governador del Banc d'Espanya i president del Comitè de Supervisió Bancària de Basilea. A més, actualment, Calviño presideix el Comitè Monetari i Financer Internacional, principal òrgan multilateral d'assessorament del Fons Monetari Internacional, i ha estat clau en la gestió europea dels fons Next Generation, "el desplegament del qual lidera Espanya, complint fites i objectius", segons va recordar divendres el Govern de Pedro Sánchez. La ministra Calviño creu que la bona gestió que ha dut a terme al capdavant de la cartera d’Economia a Espanya fa que tingui més opcions d’èxit i que assegura que l'aposta per qualsevol altre perfil hagués suposat “donar la batalla per perduda”. Calviño ja ha estat proposada per dirigir altres organismes econòmics: el 2019 es va proposar com a directora gerent de l’FMI i el 2020 com a presidenta de l’Eurogrup, però en els dos casos no va tenir èxit.
La vicepresidenta ha expressat que amb aquesta candidatura Espanya fa "una aposta forta", que dona les màximes opcions per tenir èxit i aconseguir "per primera vegada en la nostra història" la presidència del BEI. Calviño ha afirmat que, en cas d'aconseguir la presidència del BEI, culminaria l'esforç que durant cinc anys ha portat que Espanya tingui "una veu forta i el respecte" de la comunitat internacional, posant el país al paper que li correspon com a "quarta economia de la Unió Europea". En la seva compareixença, la vicepresidenta ha enaltit el fet que seria la primera vegada que una dona presidís el Banc Europeu d'Inversions, que ha tingut set presidents, "tots homes i cap d'espanyol". Actualment, és dirigit per l'alemany Werner Hoeyer, que va ser nomenat l'1 de gener de 2012 i va tornar a ser nomenat per a un segon mandat, amb efecte a partir de l'1 de gener de 2018.
La ministra ha comentat que la presidència l'assumiria el gener de 2024 i que aquesta candidatura no interfereix "en absolut" amb les seves funcions com a vicepresidenta primera perquè el president Sánchez "ha expressat la seva confiança" i ella el seu compromís amb ell per continuar liderant la política econòmica del país. A preguntes dels periodistes, Calviño va descartar avançar si seguirà en el Govern d'Espanya en el cas que fracassi la seva candidatura.
El nomenament s'acordarà en el Consell de Ministres d'Economia i Finances (Ecofin) que té lloc a Santiago de Compostel·la els dies vinents 15 i 16 de setembre, a pocs quilòmetres de la ciutat natal de Calviño, natural de La Corunya, on va néixer el 1968. Amb els països europeus com a socis, el BEI es va crear amb la finalitat d’aconseguir finançament per a projectes que permetin aconseguir els objectius de la Unió Europea, per la qual cosa, ara mateix està molt centrat en les iniciatives sobre sostenibilitat i preservació del medi ambient. De fet, l’any passat el 57% dels crèdits concedits es van destinar a projectes per a la transició verda. El nomenament del president requereix el suport d'una àmplia majoria d'estats membres. En la cursa per succeir a l'actual president, l'alemany Werner Hoeyer, la seva principal rival serà la danesa Margrethe Vestager, actualment comissaria europea de Competència, que s’ha donat a conèixer especialment per la seva lluita contra les principals tecnològiques en termes de competència. Però també s'espera que es proposi Daniele Franco, ministre italià d'Economia en l'etapa de Mario Draghi. El procés de selecció preveu la validació formal de candidatures la setmana entrant, el 17 d'agost.
La candidatura de Calviño, una anomalia democràtica pel PP
Les reaccions del Partit Popular a la proposta de l'executiu espanyol, vint dies després de la celebració de les eleccions generals, en plena presidència espanyola de la UE i amb un nou govern espanyol encara per definir, no s'han fet esperar. El PP considera que és una "anomalia democràtica". El coordinador general del partit, Elías Bendodo, ha assegurat que davant d'"una candidatura tan important" el president en funcions hauria de trucar al líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. "Això demostra la supèrbia i l’arrogància de Sánchez", ha sentenciat. Bendodo creu que aquesta candidatura és una estratègia de Pedro Sánchez perquè "veu que no té els suports suficients per a la investidura" i que per això "està començant a pensar a recol·locar els seus ministres".