La Cambra de Comerç de Barcelona ha creat una comissió sobre l'habitatge per tal de "proposar iniciatives" que contribueixin a resoldre l'accés al mercat immobiliari. Formada per 17 personalitats relacionades amb el sector, la comissió donarà suport i promourà iniciatives que puguin ajudar l’administració a prendre decisions més pragmàtiques en base de la situació real de l'accés a l'habitatge.

Aprovat en el si del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, el grup de treball estarà presidit per Vicenç Hernández Reche, vicepresident del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i president de la Cambra de Comerç de Barcelona al Barcelonès Nord. També en formaran part Anna Gener, CEO de Savills Barcelona, Toni Fitó, membre del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i conseller executiu a Pere Quart, SL, i Carles Sala, exsecretari d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Fins als 17 membres, també hi consten Mercedes Blanco, sòcia de Fincas BlancoJosep Donés, secretari general tècnic APCE CatalunyaGuifré Homedes, director general d’Amat ImmobiliarisRegina Lahoz, directora general de CafurPaco Pérez, conseller delegat de Culmia; i Judit Montoriol, economista en cap de CaixaBank Research, entre altres.

La institució entén que les polítiques d’habitatge haurien de ser una de les prioritats de la nova legislatura -que està a punt d’arrencar a Catalunya- i que les administracions han de consensuar polítiques orientades a la millora de l’accessibilitat al lloguer, l’increment de la despesa social en habitatge. També defensa que cal facilitar la inversió per augmentar l’oferta a les àrees més tensades i la rehabilitació d’edificis. Comparteix el paper rellevant per aconseguir unes polítiques d’habitatge més encertades que permetin l’avenç social i econòmic del país, atès el seu caràcter representatiu i l’abast social de la qüestió. D

Conseqüències per a la competitivitat

La corporació entén que la problemàtica de l’habitatge té conseqüències greus que afecten el desenvolupament de la competitivitat empresarial del territori i que no pot ser tractada des d’una única perspectiva, sinó que exigeix transversalitat en la seva definició. La inversió en infraestructures i la millora de la connectivitat amb transport públic per reduir la pressió poblacional als grans nuclis urbans i facilitar així la mobilitat dels treballadors/es, són qüestions que incideixen en la resolució del problema.

L'últim estudi monogràfic sobre l'habitatge, realitzat pel servei d'estudis de la Cambra, constata l’empitjorament de l’accés al lloguer durant les darreres dues dècades perjudicant especialment les rendes baixes i col·lectius com els joves. Així mateix, alerta que la falta d’accés a l’habitatge té implicacions socials com la polarització de la riquesa, l’endarreriment de l’edat d’emancipació i les decisions sobre maternitat i paternitat.