L’economia catalana creixerà més del previst aquest any. La Cambra de Comerç de Barcelona ha millorat la previsió d’increment del PIB del 2024, de l’1,8% al 2,1%, gràcies a l’augment, més alt del previst fa uns mesos, del poder adquisitiu de les llars i el turisme. Les exportacions també seguiran empenyent a l’alça l’economia catalana.
Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha presentat l’Informe de Conjuntura de la institució, que publica cada tres mesos. Respecte al febrer, la previsió de creixement del PIB català ha incrementat tres dècimes, mentre que espera que el 2025 l’economia catalana creixi encara una mica més, un 2,2%.
La causa del bon comportament de l’economia catalana, que creix més que l’espanyola i l’alemanya respecte a abans de la pandèmia, és que és més cíclica que l’espanyola. En part, perquè és més petita, però també pel pes del turisme i les exportacions. L’auge del turisme mundial ha beneficiat Catalunya, així com la recuperació del comerç a nivell global. Tot plegat ha fet incrementar el poder adquisitiu dels ciutadans.
La taxa d'atur amb prou feines baixa tot i el dinamisme del mercat de treball per la pujada de la població activa
El consum privat pujarà un 2,3% aquest any, segons l’informe de la Cambra de Comerç, mentre que les exportacions s'incrementaran un 2,5%. Tots dos factors seran també tractors de l’economia catalana l’any que ve, quan s’hi sumarà la formació bruta de capital. Per sectors, els serveis (2,5%) seran els més dinàmics tant el 2024 com el 2025, pel pes de la indústria. Rovira ha destacat que la despesa en serveis, com viatges o restaurants, no havia baixat i havia aguantat millor que la compra de béns.
Una de les cares negatives de les perspectives és que la taxa d’atur, que està previst que baixi només dues dècimes aquest any, al 8,9%, i una el vinent, al 8,8%. La causa és que està creixent la població activa, el que fa que tot i el dinamisme de l’ocupació, la taxa d’atur gairebé no caigui. De fet, l’any passat, el 82,3% de la nova població activa era nascuda a l’estranger.
Un altre motiu d’incertesa és la inflació. “Sembla que serà més difícil del que semblava baixar la inflació”, ha lamentat Rovira, ja que la subjacent, que exclou preus energètics i alimentació, segueix entre el 3 i el 4% a Europa, i “això té repercussions en els tipus d’interès”, ja que pot fer que baixin més a poc a poc. Aquest fet, alhora, pot repercutir en el crèdit.
Santacreu demana un govern "al més aviat possible"
Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha aprofitat l’acte, a cinc dies de les eleccions del 12 de maig, per recordar algunes de les mesures que la institució ha demanat als polítics i els està traslladant a les reunions que estan tenint aquests dies, com la reforma del finançament de Catalunya, garantir les inversions, la lluita contra la sequera, potenciar les fonts d’energia renovables i reduir la burocràcia de les administracions.
A més, Santacreu ha demanat als partits que arribin a un acord per formar govern i no triguin a abordar temes com la reforma del finançament i un gran pacte contra la sequera: “Tenen l’obligació, l’endemà mateix, de negociar per configurar un govern al més aviat possible. Els grans temes de país s’han d’abordar com més aviat millor”.
Respecte al món cameral, que està pendent que s’aprovi una llei de càmeres, s’ha mostrat convençut que s’hi posarà fil a l’agulla en els propers mesos: “Hi ha una gran unanimitat, entre els candidats amb els quals ens hem vist fins ara, respecte al paper que han de tenir les cambres. Tots tenen clar que una de les primeres coses que han de fer és la llei de cambres”.