L’economia catalana creixerà un 2,5% aquest any i un 2,4% l’any vinent pel dinamisme més gran del turisme i la inversió, el que es tradueix en quatre i dues dècimes més del previst en les projeccions anteriors, respectivament. Aquesta és la principal conclusió de l’Informe de Conjuntura Catalana del tercer trimestre del 2024, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i AQR-Lab de la UB, que també argumenta alguns riscos que “poden influir negativament sobre l’activitat els pròxims trimestres". En concret, destaquen les tensions en l'àmbit geopolític, l’enquistament de la inflació subjacent i l’elevat tipus d’interès durant més temps del previst.

La Cambra preveu que l’economia catalana creixi un 2,5% el 2024 i un 2,4% el 2025, uns registres molt similars als del 2023 (2,6%). "El supòsit clau en què es fonamenta aquest escenari és la moderació gradual de la inflació subjacent a Catalunya i al conjunt de la zona euro", ha explicat Joan Ramon Rovira, cap de gabinet d'estudis econòmics de la Cambra. Aquesta tendència permetria al BCE seguir disminuint els tipus d’interès aquest any i el vinent, un fet que s’hauria de traduir en una major contribució de la inversió en el PIB català durant els pròxims trimestres.

Així mateix, Rovira ha celebrat que el creixement serà "millor, amb un patró més equilibrat" que el que havia previst l'entitat fins al moment, ja que no es tracta d'un efecte rebot després de la pandèmia, com va passar en anys anteriors. 

Inversió productiva i construcció

Pel que fa a la inversió, va repuntar amb força el primer trimestre d'aquest any i de forma generalitzada per la inversió productiva i la construcció. "Aquest fenomen suggereix la possibilitat d’un canvi en el patró de creixement de l’economia catalana al llarg del 2024 i 2025, més intensiu en inversió i amb un menor protagonisme del consum públic", ha agregat Rovira. Pel que fa als fons Next Generation, des de la Cambra han estacat l'aprovació del quart paquet d'ajuts directes (10.000 milions d'euros) i l'activació dels crèdits del Pla de Recuperació i Resiliència (30.000 milions d'euros). Paral·lelament, l’import de les noves operacions de crèdit al teixit empresarial ha seguit una evolució positiva des de principis d'any, en part per una millora de les perspectives econòmiques.

Dèficit comercial

Un altre tret pel que fa a la recuperació postpandèmia de l'economia catalana és la "forta moderació" del dèficit comercial en relació amb el PIB, que ha passat del 6,6% en mitjana entre el 2009 i el 2019 al 4,2% durant els anys 2020 i 2024. Els productes que expliquen la millora del saldo comercial són els químics i els automobilístics, "sectors amb un ecosistema empresarial molt consolidat a Catalunya", ja que al llarg de l'any passat van representar el 45,3% del total de les exportacions catalanes.

El dèficit comercial de Catalunya es va situar el 2023 en els 9.312 milions d'euros, un 48,6% inferior al del 2019. Addicionalment, des de la Cambra també han destacat que el descens del dèficit comercial també s’ha reduït en tones (-14,4%) entre el 2019 i el 2023, per una caiguda més intensa de les importacions (-11,0%) que les exportacions (-8,7%). "Els preus de les exportacions catalanes han augmentat més intensament que els de les importacions entre el 2019 i el 2023, amb un diferencial especialment significatiu en el cas dels productes automobilístics i els químics", ha emfatitzat Rovira. 

Consolidació del turisme a Catalunya

Els indicadors fins al maig del 2024 analitzats per la Cambra segueixen mostrant un fort dinamisme en comparació amb l’any anterior, posant de manifest la consolidació del turisme com un dels sectors més importants de l’economia catalana. En concret, el nombre de viatgers en hotels fins al maig és un 4,6% superior en relació amb el mateix període del 2023, amb un augment de la despesa mitjana per turista estranger (5,1%). A més, també posa en valor que l’increment de la demanda des de la Covid-19 està sent més intens que l’oferta, atès que el grau d’ocupació de les habitacions hoteleres a Catalunya s’ha situat en el 64,6% fins al maig del 2024 (61,8% durant el mateix període del 2019). Aquest fenomen està contribuint a l’increment de la facturació mitjana per habitació ocupada , que fins al maig del 2024 s’ha situat un 27,8% superior en comparació amb el 2019.