El Consell General de Cambres de Catalunya, presidit per Josep Santacreu, ha enviat aquest dilluns una carta a la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) expressant la "preocupació" davant de l'opa hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. Amb l'execució de l'opa, adverteixen, "es pot perdre o debilitar un patrimoni empresarial que és producte d'una llarga història de servei a les petites i mitjanes empreses del país, en perjudici principalment d'aquestes empreses, a tot Espanya.

Tal com va fer la setmana passada la patronal Foment del Treball, segons va publicar La Vanguardia, ara són les cambres catalanes qui, després de diverses converses amb empresaris catalans, asseguren que l'absorció tindria conseqüències negatives per a les empreses. "La principal font de preocupació és el presumible risc de disminució de l'oferta de crèdit", resa la carta, que reconeix que definir el grau òptim de competència "no és mai una tareá fàcil-i encara molt menys quan es tracta del sector bancari".

En el cas del Sabadell, no obstant això, veu Santacreu unes "circumstàncies singulars" que eleven els riscos de l'opa. "Es tracta d'una entitat financera molt especialitzada en el crèdit a petites i mitjanes empreses", defensa el representant de la Cambra, que afegeix que es tracta d'una especialització que opera com a "valuós intangible incorporat en una xarxa de relacions i coneixements vinculats a les persones -a banda i banda de la relació banca-empresa-".

"Aquest intangible és part d'una cultura d'empresa difícil de crear i replicar en un marc diferent que li dona sentit", diu la carta, que constata que l'especialització en pimes "ha demostrat ser una estratègia d'èxit contrastat, que possiblement una entitat absorbent de més mida, operant en un mateix marc estatal, no tingui ni la necessitat ni els incentius suficients per preservar-la i potenciar-la".

Per això, la Cambra apunta que les fusions del sector bancari espanyol es facin "a escala europea, ja que és la clau que ha de permetre aprofitar les economies d'escala que són condició necessària de viabilitat en un món globalitzat".

"Coneixent i valorant el rigor i la solvència indiscutible de la institució que presideix, sé que tindrà en compte la nostra inquietud i les raons que la mouen. En qualsevol cas, estem segurs que els criteris que adoptin seran, com sempre, els que millor vetllin per l'interès general del país i de la seva economia", conclou la missiva a la CNMC.