Els membres del ple i de l’equip de govern de la Cambra de Comerç de Barcelona vinculats a Eines de País, la candidatura que el 2019 va impulsar l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) per obtenir les regnes de la principal institució cameral de Catalunya, estan ultimant la llista d’empresaris que optaran a revalidar el mandat, en les pròximes eleccions, la data de les quals es pot saber aquesta setmana. Serà una llista “transversal” i “continuista”, tant pel que fa a l’esperit “independentista” que la va promoure, com respecte a la feina que s’ha fet durant aquests últims quatre anys al capdavant de la Cambra: treballar per una política econòmica que representi i defensi el teixit productiu català, en el seu conjunt i a tot el territori.

La presidenta de la Cambra, Mònica Roca; el seu predecessor, l’ara diputat de Junts al Parlament, Joan Canadell; i l’actual vicepresident Antoni Fitó són ara mateix les cares més públiques de la llista hereva d’Eines de País que ja han confirmat que tornen a presentar-se, per “consolidar el projecte amb què ens vam embrancar per fer de la Cambra una eina de país”, defensa Antoni Fitó. Sense revelar quin serà el propòsit de la campanya amb què volen mobilitzar “encara més nombre d’empreses que ara fa quatre anys”, Fitó argumenta que “seguirem sent una eina de país perquè les cambres de comerç ho segueixen sent, i seguirem vinculats a l’esperit pel qual vam néixer, tot i que l’eslògan de la campanya serà un altre perquè creiem que les empreses ja han entès que la Cambra és per a tothom”.

Una llista amb el suport de l'ANC

Exposa obertament que volen el suport d’altres institucions i en particular de l'ANC, “perquè creiem que la majoria del teixit productiu a Catalunya és independentista; les enquestes ens ho demostren”. En el rerefons d’aquesta proclama, “les ganes de seguir fent política econòmica, no política de partit, perquè per això ja hi ha el Parlament”. “Nosaltres sempre hem defensat que la millor política econòmica per al teixit productiu català és que Catalunya tingui Estat propi. I aquesta política econòmica és tan legítima com la que feien els equips de govern que van liderar la Cambra anteriorment o altres que defensen que hauria de tornar a mans de l’statu quo. El que passa és que, quan dius que vols fer política econòmica per un Estat propi, llavors ets qüestionat”, manifesta el vicepresident de la Cambra, alhora soci i director del despatx d’advocats 453 Law Firm i membre de la cinquena generació de l’empresa Fitó, actualment una de les principals multinacionals en producció de llavors d'espècies hortícoles i extensives que arriba a tot el món des de Catalunya.

Pel que fa a la composició de la llista que presentaran, Fitó no vol parlar de noms, ni empreses, perquè es desvetllarà a començaments del mes de juny, ja que “més important que els candidats o les empreses, és el missatge” que volen donar i que serà diferent del que empenyia Eines de País. Com en les eleccions anteriors, no hi haurà presidenciables, serà una llista oberta; “si guanyem les eleccions, com esperem, llavors el ple de la Cambra ja escollirà qui en serà el president”. Mentrestant, ja tenen pràcticament ultimat quins seran la major part dels seus candidats a les 52 vocalies elegibles del ple, alguns repetiran, però també hi haurà cares noves. S’ha ampliat la base del sufragi de 40 a 52 vocalies perquè una de les decisions de l’actual equip de govern va ser eliminar dotze de les catorze cadires que el ple tenia destinades al que s’anomena ‘empreses de major aportació voluntària’, és a dir, aquelles que tenen veu i vot a l’òrgan de decisió de la institució a canvi d’una contribució econòmica, fixada en un mínim de 75.000 euros anuals.

Fitó admet que “estem en un context polític diferent del de fa quatre anys” i deixa clar que, en línia amb el que també passa a l’ANC, la candidatura es desmarcarà de qualsevol partit polític i, per tant, “cap persona que tingui una especial significació amb una formació política hauria d’aspirar a la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona”, una altra cosa és que ocupi una vocalia al ple de la institució. Una circumstància que ara mateix es dona amb Joan Canadell, que va abandonar la presidència de la Cambra de Comerç al ser diputat de Junts, però que continua en el ple.

Aquesta “independència política” és la que la llista hereva d’Eines de País també reclama per a les possibles llistes alternatives. “Hi ha molt interès per configurar altres candidatures a la presidència i és legítim democràticament, però ni partits polítics ni patronals haurien de posicionar-se donant-los-hi suport o fins i tot instigant-ne la seva constitució”, assegura. Fitó es refereix així a possibles candidatures alternatives sorgides a l’empara de Pimec o secundades per la gran empresa. De fet, a aquestes llistes se les espera, però ara mateix encara no se les coneix perquè tots els interessos que hi ha en el teixit econòmic català estan esperant a la concreció de la data electoral que, previsiblement, serà a mitjans del mes de setembre.

Els components de la llista Eines de País, liderada per Natàlia Cugueró, que opta a la Cambra de Terrassa.

Eines de País: sí, repeteix a Terrassa

La llista independentista espera mobilitzar “encara moltes més empreses que fa quatre anys, entre altres coses, perquè la gestió i la feina que hem fet a la Cambra ens avala”, defensa el vicepresident de la Cambra a qui, moltes ‘enquestes’ situen com al futur president de la institució. Fitó creu que ara que “les empreses saben que són un actor imprescindible per a la Cambra hi haurà encara molt més interès en aquestes eleccions i esperem doblar fins al 9% el percentatge de participació” d’un cens xifrat en unes 420.000 empreses, només per a la Cambra de Comerç. La institució de Barcelona representa el 60% de les 700.000 empreses que estan representades per les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, que cal no oblidar que també estan cridades a les eleccions.

De fet, on sí que es manté el nom d’Eines de País és a la Cambra de Comerç de Terrassa. L'actual vicepresidenta Natàlia Cugueró lidera una candidatura que opta als 35 epígrafs d’elecció per al ple d’aquesta cambra. La llista es va presentar el divendres passat. Cugueró és fundadora de Getapartner, empresa d'assessorament empresarial especialitzada en 'start-ups'. En aquest cas, Eines de País vol aconseguir la presidència a Terrassa, perquè en les eleccions del 2019 ja va obtenir 10 membres al plenari. Amb el mateix esperit de “territorialitat”, presenten candidats a set dels dotze municipis de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa, amb una llista d’empreses de petita i mitjana dimensió. En el cas del ple de Terrassa, per sufragi es trien 35 membres i en queden cinc en mans de les patronals i cinc més corresponen a les ‘empreses de major aportació voluntària’. Val a dir que els últims quatre anys del ple actual, que presideix l’empresari Ramon Talamàs -exconseller delegat de la companyia de congelats La Sirena, que va comptar amb el suport implícit de la patronal vallesana Cecot-, Terrassa ha perdut un dels llocs d’aportació econòmica.