L'economia espanyola continua creant ocupació amb gran dinamisme, per sobre de la mitjana comunitària, i des de començament d'any s'han generat 560.000 llocs de treball. Encara que amb un però: de mitjana, els treballadors espanyols treballen menys hores a causa de la proliferació dels contractes a temps parcial (indefinits i, aquest any, també temporals) i els fixos discontinus. No s'ha d'enganyar. Aquesta reducció de les hores treballades no significa que un mateix empleat faci una jornada inferior a la de l'any anterior -continua fent la mateixa-, el que s'ha produït és la reducció de la jornada mitjana al seu sector a causa que s'han sumat moltes persones amb contractes inferiors a les 40 hores.

Les dades de Comptabilitat Nacional, conegudes aquest dimarts, posen de manifest que s'han reduït les hores treballades. En el primer trimestre de 2024 hi havia 17,42 milions d'assalariats -entre públics i privats- que van realitzar en els tres mesos 7.150 milions d'hores de treball, i això suposa que, de mitjana, cada treballador per compte aliena va realitzar 1.640 hores a l'any. O, cosa que és el mateix, 42 hores menys que en el mateix període de 2023. Hi ha dues possibles raons, segons els experts en el mercat laboral: un augment d'assalariats amb jornades reduïdes que fa baixar la mitjana del sector i/o la reducció de la jornada pactada per al conjunt dels treballadors.

Entre gener i maig, l'ocupació a temps parcial ha crescut un 2,8% i el temps complet un 1,8%, creixements similars a l'any anterior, un 3,1% i un 2,3% respectivament. En valors absoluts, a maig hi havia 75.700 assalariats més que fa 12 mesos amb jornades inferiors a les 40 hores setmanals, sense comptar els fixos discontinus. Ara bé, es tracta d'un període amb molta ocupació estacional, la qual cosa distorsiona a l'alça les jornades reduïdes. Respecte al segon factor, s'hauria de concloure que la caiguda de les hores mitjanes per empleat no és deguda -en exclusiva- a la proliferació de les jornades parcials, també hauria d'influir la reducció de les jornades pactades. No obstant això, aquest any, la jornada mitjana dels convenis col·lectius ha augmentat 10 hores en relació amb maig de 2023, de 1.752 a 1.762 hores. Una cosa que s'ha produït des de 2022, quan es va tocar mínims en la jornada pactada -1.724 hores anuals el maig d'aquell any.

La reducció de les hores ha estat generalitzada a tots els sectors, almenys, amb les dades de l'INE de Comptabilitat Nacional. Només en activitats immobiliàries ha pujat en 21 el nombre d'hores que, de mitjana, fan els treballadors del sector, amb 1.714 hores anuals i, els empleats en activitats financeres i d'assegurances, repeteixen les hores del primer trimestre de l'any -1.735 passats anuals. Els sectors que més han reduït són, per termes generals, aquells que tenen les jornades més àmplies. Així, en agricultura, ramaderia i pesca, els assalariats (deixant fora els treballadors per compte propi) estan al capdavant, amb 1.826 hores anuals, amb una rebaixa de 128 hores en relació amb el primer trimestre de 2023.

Les reduccions més grans

La segona reducció més gran es produeix en les activitats artístiques i recreatives que al sector treballen de mitges 120 hores menys que fa un any; 65 hores cau la jornada en Informació i comunicacions; 62 hores en administració pública, educació i sanitat; en construcció, es fan 51 hores treballades menys; 41 en el conjunt dels serveis, i 21 en la indústria.

Respecte a la durada de les jornades, com queda dit més amunt, en el camp i la mar es fa el número més gros d'hores a l'any; seguida de la construcció (1.850 hores); activitats financeres (1.735); indústria manufacturera (1.734); indústria en general (1.729); activitats immobiliàries (1.714); comerç, transport i hostaleria (1.673); activitats professionals, científiques i tècniques (1.657), totes elles per sobre de la mitjana de 1.640 hores.

Per sota, es concentren sectors de més volum laboral. Les activitats artístiques i recreatives comptabilitzen una mitjana per treballador de 1.630 hores anuals; 1.626 informació i comunicacions (TIC); 1.605 hores el conjunt del sector serveis i, amb la jornada més reduïda, 1.482 hores, l'administració pública, educació i sanitat, encara que és un dels sectors que més ha reduït les seves hores de treball aquest any.

Jornada i productivitat

Una de les preocupacions dels economistes i, fins i tot, de les autoritats comunitàries, és la baixa productivitat per treballador a Espanya, a molta distància de la majoria dels països de la Unió Europea. Un dels motius que expliquen la pèrdua de productivitat per cada empleat és el menor nombre d'hores que es fa per persona. Una cosa que també queda patentin en la Comptabilitat Nacional del primer trimestre, que conclou que fa quatre trimestres consecutius, que la productivitat per cada lloc de treball equivalent a un temps complet descendeix en termes interanuals. En el primer d'aquest any, repeteix descens, un 0,8%.

El que no vol dir que els treballadors espanyols estiguin perdent productivitat, perquè si es mesura no per lloc de treball, sinó per cada hora de treball feta, encara que ens es produeixen grans alces, en el primer trimestre ha crescut un 1,2% interanual, superant el descens del trimestre anterior.