El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha avalat la candidatura de Mònica Roca per revalidar el seu càrrec com a presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona en les eleccions que tindran lloc la setmana vinent. Roca, juntament amb el vicepresident de l'organisme, Toni Fitó, s'han reunit aquest dissabte amb Puigdemont per "compartir l'obra de govern" dels últims quatre anys i les "necessitats del teixit productiu català" en aquests moments. El president, a través d'una piulada, ha valorat positivament la tasca dels últims quatre anys i ha traslladat de forma explícita el seu suport a la candidatura: "Una feina excel·lent que Barcelona i el país demanen que consolideu els pròxims quatre anys", ha afirmat. Roca i Fitó han agraït al president el seu suport. "Ha estat un honor i un privilegi haver estat aquests quatre anys servint al país i al nostre teixit productiu des de l'òrgan de govern de la Cambra", han afirmat. 

Mònica Roca s'enfrontarà a Josep Santacreu en els nous comicis

La candidatura de Roca, Eines de país - Un Pas Més, és l'hereva de la candidatura independentista impulsada el 2019 per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per obtenir les regnes de la principal institució cameral de Catalunya. Fa quatre anys, i contra tot pronòstic, aquesta llista, que encapçalava Joan Canadell, actualment diputat de Junts per Catalunya al Parlament, va guanyar en 32 dels 40 epígrafs que es van sotmetre a votació, i van arrabassar l'hegemonia a l'establishment empresarial. Roca va rellevar Canadell quan aquest va ser triat com el número dos de Barcelona a les eleccions del Parlament del 14 de febrer del 2021. 

Tot i que la llista d'Eines de País - Un Pas Més no compta explícitament amb cap presidenciable, Roca continua sent la cara més visible. El seu principal competidor serà Josep Santacreu, exconseller delegat de l'asseguradora DKV, que lidera la llista alternativa Va d'Empresa, propera als gremis i les patronals com Foment del Treball i Pimec. En aquests nous comicis, s'escolliran 52 vocalies per sufragi, sis per les organitzacions empresarials i només dues seran 'cadires de plata' —aquelles reservades a empreses amb gran aportació econòmica—, després que es decidís reduir la xifra de 14 cadires que hi havia anteriorment.  Les eleccions a les 13 cambres catalanes se celebraran entre el 15 i 19 de setembre de forma electrònica i el dia 20 de forma presencial. La cambra de Barcelona és la més destacada, ja que agrupa el 60% de les gairebé 700.000 empreses que configuren el cens electoral. 

Eines de País ha insistit al llarg dels últims mesos que és una llista oberta a totes les sensibilitats i a tota classe d'empresa, independentment de la seva dimensió: "necessitem autònoms, microempreses, pimes, gran empresa, cooperatives, al teixit social, creiem en tots ells i treballarem per a tots". En aquest sentit, Fitó ha subratllat que "no se sent còmode ni incòmode" amb l'establishment i que no van contra ningú. Sobre el caire polític de què se'ls acusa, des de la candidatura insisteixen que no busquen alinear-se amb cap partit concret, però admeten que fan polítiques econòmiques per fer créixer el país i defensar el teixit productiu català amb l'objectiu final de tenir un Estat propi. És per això que no amaguen que compten amb el suport de l'ANC, ni tampoc el d'altres figures, com pot ser la del president Puigdemont.