El mercat de l'habitatge segueix estret en els tres primers mesos de l'any, sobretot, el lloguer i, especialment, per als catalans. La conjuntura econòmica actual ha fet que el mercat immobiliari s'encareixi com mai, una cosa que té un efecte directe sobre els salaris dels arrendataris. En un entorn en el qual les pujades de tipus d'interès i l'enduriment monetari són els protagonistes, els lloguers semblen per a molts espanyols gairebé com un producte de luxe. De fet, segons un informe publicat aquest dilluns per Fotocasa, el qual compta amb la col·laboració d'Infojobs, determina que els inquilins van dedicar el 43% del seu salari al pagament del lloguer el 2022.
Al llarg del passat exercici, la inflació a Espanya es va apropar l'11% al juliol, i va tancar el curs amb una mitjana del 8,4%. Una taxa que, entre altres coses, s'ha emportat els estalvis de la pandèmia i ha tingut un impacte directe sobre el consum i, evidentment, sobre els preus del lloguer. El preu que anaven pagant els inquilins, sobretot els que resideixen a les grans ciutats, ja era elevat abans de les alces de la inflació. El problema resideix en el fet que, amb els sobrecostos, conjugat amb les pujades de tipus d'interès, els sous dels arrendataris s'han estret. Fotocasa determina que els salaris no creixen al mateix ritme que l'habitatge. A més, el portal immobiliari destaca que els lloguers es troben en el seu nivell màxim històric, mostrant els increments més voluminosos dels últims 17 anys.
Davant d'aquesta situació, a Espanya s'ha aprovat la Llei Habitatge, la qual busca protegir els inquilins de les alces desmesurades del preu del lloguer i, alhora, fer més accessible l'entrada a un habitatge. Entre altres coses, el que determina aquesta nova norma és que, a partir de 2024, les alces del lloguer no podran ser superiors al 3%. A més, la llei proposada pel Govern d'Espanya inclou la creació d'un indicador de preus aliens a l'IPC.
Els catalans van destinar el 58% del seu salari a pagar el lloguer
Sigui com fos, i obviant el que està per venir, el 2022 va ser un any complex per als inquilins, especialment per als de Catalunya, Illes Balears o la Comunitat de Madrid. Els llogaters d'aquestes tres comunitats van destinar de mitjana el 58% en el cas de Catalunya i de les Balears, i el 57% en el cas de Madrid, del seu salari per fer front al lloguer mensual. Es pot destacar que, per exemple, el cas de Catalunya és un dels més complexos, ja que els lloguers en ciutats com Barcelona són dels més elevats d'Espanya.
Segons Idealista, el preu mitjà actual per metre quadrat a Catalunya és de 14,7 euros, un 11,3% respecte al preu que mantenia fa un any. En la mateixa línia, el preu mitjà actual per metre quadrat per llogar un habitatge a Barcelona va ser el març de 18,4 euros, la qual cosa suposa una alça de gairebé el 20% respecte al preu de fa un any. Davant d'un encariment d'aquest nivell, els inquilins destinaran una quantitat encara major a la de 2022 del seu salari per al pagament del lloguer. Tenint en compte que, segons Abanca, el sou mitjà a Catalunya és de 2.214,90 euros, els catalans van destinar prop de 1.300 euros per fer front al lloguer el 2022.
És a dir, el 58% del salari brut dels catalans va anar a parar al pagament del lloguer, allunyant-se dels paràmetres decretats pels organismes de control europeus, els quals determinen que no s'ha de destinar més del 30% del salari al pagament del lloguer. Catalunya, com les Balears, la Comunitat de Madrid i País Basc, supera no només la mitjana recomanada pels organismes europeus, sinó la de tot Espanya, la qual és d'un 43%, segons l'estudi realitzat per Fotocasa i per Infojobs.
Els espanyols van destinar 875 euros del seu salari per pagar el lloguer el 2022
En el cas del país ibèric, segons Infojobs, el sou mitjà dels espanyols el 2022 va ser de 24.395 euros, és a dir, uns 2.033 euros bruts mensuals repartits en 12 pagues. D'aquests diners, el 43% va anar a parar al pagament del lloguer, per la qual cosa els espanyols van destinar prop de 875 euros bruts a pagar el seu propietari.
Ara, havent transcorregut els tres primers mesos de 2023, l'únic que està per venir són noves alces en el preu del lloguer. La conjuntura econòmica segueix atapeïda, amb el BCE elevant els tipus d'interès reunió rere reunió. D'altra banda, malgrat que la inflació, tant a Espanya com en la Comunitat Europea va cedint, aquesta segueix en cotes elevades, el que afecta directament sobre el preu del lloguer. Sembla que la Llei Habitatge, fins i tot comptant amb certs aspectes que no acaben de convèncer, és una eina de contenció per al preu del lloguer. Fins i tot això, cal veure si aquesta norma té l'efecte desitjat sobre el mercat.