Catalunya torna a ser líder en la investigació en el conjunt d'Espanya. El 2024 va presentar 724 patents, molt per davant de la Comunitat de Madrid (413) i el País Basc (326), segons l'Índex de Patents conegut aquesta matinada, informa l'ACN. En conjunt, les empreses i els inventors espanyols van presentar l'any passat 2.192 sol·licituds de patents europees, un 3%, informa Efe. No obstant això, en el cas de Catalunya, es produeix un descens de l'1% respecte a l'any anterior, quan 731 les sol·licituds a l'Oficina Europea de Patents (OEP) van procedir de Catalunya. El passat 2024, el territori ocupa el número 18 de les regions europees. Per ciutats, lidera Barcelona, amb 331 sol·licituds, seguida de Madrid, amb 244. Per sectors, el que té més a Catalunya és el farmacèutic, seguit de biotecnologia. A escala provincial, Barcelona encapçala el rànquing (643), per davant de Girona (42), Tarragona (23) i Lleida (16).
Les empreses i inventors espanyols van presentar un 3% més de sol·licituds europees de patents l'any passat, amb un total de 2.192. D'altra banda, en l'última dècada s'ha registrat l'increment més gran de sol·licituds anuals de patents europees entre els països més actius de l'OEP -que són aquells amb més de 2.000 sol·licituds anuals-. Des del 2015, la taxa de creixement ha arribat al 44%.
El CSIC, al capdavant
El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) continua sent el principal sol·licitador de patents procedents d'Espanya a l'OEP. El 2024, les universitats i els centres públics d'investigació amb més sol·licituds de patents van presentar en el seu conjunt més d'un centenar. D'entre aquests, el primer centre català que apareix és la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 17 de les patents sol·licitades des d'Espanya, situant-se així en el número 7 juntament amb Ficosa automotivi i Multiverse Computing. Entre les empreses privades, Amadeus va ser la que va presentar més, amb 43, seguida de la Fundació Tecnalia Research&Innovation (24) i Telefónica (21).
En l'Estat espanyol, el camp tecnològic amb més sol·licituds va ser el farmacèutic, amb 221 i un increment de l'11,6% respecte al 2023. La tecnologia mèdica i la biotecnologia comparteixen el segon lloc, amb 163 cada una i un creixement anual del 14% i el 8,7%, respectivament. El sector de les biociències, que engloba aquests tres camps, continua representant gairebé una quarta part de totes les sol·licituds de patents europees fetes des d'Espanya.
D'altra banda, el sector del transport, que inclou l'automoció, va registrar l'increment interanual més destacat a Espanya, amb una pujada del 30,7% respecte a l'any anterior. En canvi, l'àmbit de maquinària, aparells i energia elèctrica va decréixer un 13%, fins a les 134 sol·licituds.
Participació femenina
Espanya es va situar com el país europeu amb més percentatge de dones inventores esmentades en sol·licituds de patents presentades a l'OEP. En concret, el 42% de les peticions incloïen com a mínim una dona inventora, percentatge superior al de Bèlgica (32%), França (31%) i a la mitjana|mitja dels 39 Estats membres de l'OEP (25%).
Tendències mundials
A escala global, empreses i inventors de tot el món|tothom van presentar 199.264 sol·licituds de patents davant de l'OEP l'any passat. Les xifres són similars a les de l'any anterior. Les sol·licituds provinents d'Europa van créixer un 0,3%, mentre que les procedents de fora d'Europa van baixar un 0,4%. A diferència d'Espanya, la tecnologia informàtica, que inclou àrees de la intel·ligència artificial (IA) com l'aprenentatge automàtic i el reconeixement de patrons, va ser el camp líder per primera vegada, amb 16.815 sol·licituds de patents el 2024.
El segment de maquinària elèctrica, aparells elèctrics i energia va registrar el creixement més gran|important l'any passat (un 8,9% respecte a 2023), impulsat pels avenços|avanços en tecnologies d'energies netes, en particular la innovació en bateries (24%). Per la seva part, la comunicació digital, que engloba les invencions relacionades amb les xarxes mòbils, va experimentar un descens del 6,3%.
Els Estats Units mantenen la seva posició com a principal país d'origen de les sol·licituds de patents europees, seguit d'Alemanya, el Japó, la Xina i la República de Corea. Els Estats membres de l'OEP van representar el 43% de les sol·licituds europees del 2024, mentre que el 57% procedien de fora d'Europa. Espanya ocupa el número 15.
Del total, Corea va registrar l'increment més gran d'entre els 10 principals països sol·licitadors (+4,2%). El creixement de la Xina es va retardar, malgrat registrar un increment del 0,5%, mentre que als Estats Units es va registrar una reducció del 0,8% i al Japó del 2,4%.
Quant a les principals empreses, Samsung va ser el sol·licitant més gran|important, mentre que Huawei va baixar al segon lloc, seguit de LG, Qualcomm i RTX. El top 10 inclou quatre empreses europees, dos de Corea del Sud, dos dels Estats Units, una de la Xina i una del Japó. D'altra banda, l'informe revela que el 22% de les sol·licituds del 2024 presentades des d'Europa procedien d'inventors individuals o pimes (menys de 250 treballadors) i un altre 7% d'universitats i centres públics d'investigació.
Patent Unitària
La modalitat de Patent Unitària es va posar en marxa el 2023 per protegir les patents de forma més senzilla i econòmica entre els estats de la UE. Malgrat que Espanya va rebutjar participar en el projecte per qüestions lingüístiques -ja que el castellà no es va incloure en la llista d'idiomes per sol·licitar la patent-, el 50,7% de les patents concedides van sol·licitar aquesta modalitat, amb un total de 463. En termes generals, la Patent Unitària va suposar el 25,6% de totes les patents europees concedides per l'OEP l'any passat, amb més de 28.000 sol·licituds.