Catalunya, Andalusia, País Basc i la Comunitat Valenciana s'uneixen a unes altres 23 regions de la Unió Europea on la indústria de semiconductors té presència per promoure el desenvolupament d'un sector que el bloc comunitari vol impulsar en els propers anys i defensar conjuntament els seus interessos.
L'objectiu és promoure el creixement i la competitivitat de la indústria de xips en aquestes regions, segons recull l'acta fundacional de l'Aliança, presentat aquest dijous en el Comitè Europeu de les Regions (CdR). Per a això, busquen compartir coneixement i bones pràctiques, potenciar la innovació, donar suport al desenvolupament de cadenes de valor integrades i reduir les dependències unilaterals, sobretot en les matèries primeres crítiques.
En l'aliança participen regions alemanyes -les més nombroses, amb deu de les vint-i-quatre implicades-, franceses, italianes, holandeses, portugueses, austríaques, belgues, finlandeses, txeques i irlandeses, així com Gal·les, al Regne Unit malgrat que el país ja no forma part de la UE.
Reduir la dependència actual d'Àsia i els EUA.
El CdR pretén que la iniciativa acompanyi la implementació de l'acabada d'aprovar Llei Europea de Xips, amb la qual la UE busca duplicar la seva producció de semiconductors per cobrir el 2030 un 20% de la producció mundial d'aquests components, essencials per a tota mena de béns digitals o industrials, i reduir així la seva dependència actual d'Àsia o els Estats Units.
Les regions s'han fixat, entre altres objectius, examinar amb l'agilitat més gran i rapidesa possible la concessió d'ajuts públics a aquesta indústria, aprofitant les facilitats que ha introduït per a això Brussel·les, o assegurar un subministrament suficient d'aigua, energia o matèries primeres a aquest sector, creant, si és necessari, xarxes europees per a ella.
També busquen cooperar per expandir les xarxes d'investigació i desenvolupament entre els diferents territoris per millorar l'atractiu d'Europa com a destí per a la indústria, realitzar esdeveniments conjunts per posar en contacte la indústria amb altres actors del sector i defensar conjuntament els seus interessos davant de les institucions.
Competitivitat i geoestratègia
El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, va emfatitzar, durant la seva participació en el CdR, la necessitat d'impulsar les empreses europees perquè siguin "líders globals". No obstant això, va advocar per equilibrar la inversió estrangera amb la protecció de les empreses locals, majoritàriament pimes (petites i mitjanes empreses). "Som plenament conscients que la resiliència en el subministrament i la producció de xips no és només una qüestió de competitivitat industrial, que ho és, sinó també una prioritat geoestratègica per a tot el projecte europeu", va dir.
"L'impuls de l'acte d'avui és un senyal que la Comissió Europea vol assolir la sobirania a la producció de semiconductors i deixar de ser un agent més per convertir-se en un líder que aportació benefici i prosperitat a les regions i països de la UE", va dir en declaracions a EFE el secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum de la Comunitat Valenciana, Felipe Carrasco.
Carrasco va explicar que la seva comunitat és "el clúster de referència espanyol de la producció de microxips", doncs compta amb cinc centres de disseny de xips i en concentra més del 50 % dels treballadors especialitzats del sector en Espanya. "Pensem que aquest tipus d'iniciatives poden ajudar les nostres empreses, reforçar el seu valor afegit i donar competitivitat al nostre territori", va dir.
En aquesta línia, la consellera d'Economia, Hisenda i Fons Europeus de la Junta d'Andalusia, Amelia Martínez, va subratllar que "és fonamental aconseguir l'autonomia dels microxips a Europa". Així, Martínez va insistir en la capacitat d'Andalusia per desenvolupar la indústria dels semiconductors i de l'ecosistema del microxip en comptar amb infraestructura (ports, aeroports, parcs tecnològics), energies renovables, talent humà i ocupar una posició estratègica clau a l'ésser el pas entre la UE i l'Àfrica.