Catalunya té més empreses estrangeres instal·lades al seu territori que mai, tot i el soroll dels últims anys sobre una suposada fugida de les inversions. En concret, compta amb 9.602 filials d’empreses estrangeres, rècord i un 68% més que fa deu anys, quan el procés tot just s’estava iniciant. En el darrer any, Acció ha detectat la instal·lació de 350 noves seus.

Salvador Illa ha anunciat aquestes dades en un acte d’Acció davant 150 directius, la majoria responsables d’una mostra d’aquestes més de 9.600 empreses estrangeres a Catalunya. En un discurs majoritàriament en anglès, el president de la Generalitat ha agraït als empresaris forans la seva confiança en el país i els ha recordat que Catalunya és un país “obert a les empreses i les inversions”. Després, en català, ha lloat la fortalesa de l'economia espanyola, reconeguda per l'FMI amb la revisió a l'alça de la previsió de PIB.

Les dades presentades a l’acte ‘Passeu 2024’ evidencien que la instal·lació d’empreses estrangeres a Catalunya s’ha accelerat en els últims anys, com mostra el creixement de l’última dècada. Però Acció també conclou que una de cada cinc d’aquestes 9.602 empreses a arribat a Catalunya en els últims cinc anys.

El protagonisme en els darrers temps l’està tenint el sector tecnològic, ja que és el que més creix a nivell global i, a més, Barcelona i el seu entorn són un pol important per a les multinacionals del sector. Les empreses tecnològiques suposen el 20% de totes les empreses estrangeres que hi ha a Catalunya, mentre que abans de la pandèmia, el 2018, eren només el 13%. Han arribat empreses, com Chery, però d’altres ja presents a Catalunya hi ha invertit per créixer i fins i tot obrir nous centres.

Les empreses estatunidenques i franceses són les que més estan creixent, un 6% anual, però per darrere del boom de les canadenques (12%). Però tot i aquest auge, els Estats Units és el país amb més filials a Catalunya, representant el 15% del total d’empreses estrangeres al territori, per un 14% de franceses, un 12% d’alemanyes, un 10% de britàniques i un 8% d’italianes. Per facturació, els sectors més importants són l'automoció (17%), l’alimentació (11%) i la química (9%).

Illa: “Catalunya és un país obert a les inversions”

Afònic i en anglès, Salvador Illa ha volgut enviar alguns missatges a les empreses estrangeres instal·lades al país. El primer és que “Catalunya és un país obert a les empreses i les inversions” i que, sota el seu Govern, vol ser-ho  encara més. “Volem ser un espai per tothom, no només per alguns”, ha remarcat el president de la Generalitat.

El segon gran missatge que els ha volgut transmetre és que “necessitem empreses per generar benestar: llocs de treball de qualitat, energies verdes, connexions internacionals, etc.”. Illa ha assegurat que vol que Catalunya sigui “un generador de talent” perquè volen ajudar les empreses. “Us necessitem, necessitem empreses, inversors, gent que inverteixi en la nostra economia”, ha rematat

Illa ha posat en valor la feina d’Acció, l’ens de la Generalitat que treballa per captar inversions i també per ajudar les empreses catalanes a l’exterior, que “es fa de forma persistent, no en un o dos anys, sinó al llarg de 40 anys”, ha dit. “I està donant bons resultats. Tenim més filials d’empreses estrangeres que mai, i és un bon indicador. Gairebé un 20% dels llocs de treball provenen d’aquestes filials. Representen el 30% del volum de negoci i el 47% de les exportacions. El nostre repte és que això sigui repartit pel territori”, ha explicat.

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, també ha lloat Acció, que “no es coneix prou i s’hauria de conèixer més perquè és molt important”, i ha assegurat que cada dia veu més empreses interessades a venir a Catalunya. Sàmper ha recordat el que li va demanar el president Illa quan li va proposar de ser conseller: “Generar riquesa, que hi hagi més empreses i millor ocupació. I això Acció ho fa millor que ningú”.