Catalunya creix en hubs. El territori va comptabilitzar 160 hubs al llarg del 2024, un 9% més que els comptabilitzats l'any anterior. El conjunt d'aquests hubs van generar un impacte econòmic de 2.879 milions d'euros, un 11,2% més que l'any anterior, amb uns 18 milions d'euros de mitjana per hub. Les projeccions apunten que els hubs instal·lats a Catalunya superaran els 3.600 milions d'euros el 2026 i arribaran a superar els 4.000 milions l'any 2028, un increment del 43% en 4 anys.
Aquestes són les principals dades de l'estudi The Hubs Overview 2025, un informe sobre els hubs a Catalunya publicat aquest dimarts de la mà de la Mobile World Capital amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Francesc Fajula, CEO de la Mobile World Capital, ha destacat que aquesta és la tercera edició de l'estudi i que el creixement ha estat "impactant". "Hem corroborat en aquests tres anys que la consolidació d’aquest fenomen reafirma Barcelona i Catalunya com a seu d’atracció de talent internacional", ha apuntat el directiu, per afegir que "les previsions de creixement són molt importants".
Els hubs a Catalunya donen feina a 35.000 persones
Dels 13 nous hubs tecnològics creats al llarg de l'any passat, aquests van generar, de mitjana, 263 llocs de treball i un impacte econòmic agregat de 22 milions d'euros. En total, els hubs tecnològics a Catalunya donen feina a 34.869 persones, un 22% més que l'any anterior.
De cara al 2026, s'espera un creixement del 23% dels llocs de feina, fins a arribar als 42.752. A partir del 2028, i segons les dades proporcionades per l'informe, s'espera una estabilització gradual dee sector amb una previsió de 47.430 treballadors, això suposarà un increment de 12.561 empleats respecte a la situació actual, amb un creixement estimat del 36%.
Els sectors que van predominar el 2024
Pel que fa als sectors, l'activitat del 2024 es va concentrar en l'àmbit de la salut i del desenvolupament de productes tecnològics, ja que van ser els sectors que més van créixer tant en nombre de hubs com en treballadors. En conjunt, al llarg de l'any passat van representar el 43% dels llocs de treball generats el 2024, xifra que equival a gairebé 2.700 persones.
L’informe de MWCapital destaca que les noves inversions estrangeres provenen de països com Alemanya, els Estats Units, la Xina, el Brasil, el Regne Unit, Països Baixos o el Japó. Malgrat que els Estats Units segueixen liderant l’establiment de hubs tecnològics internacionals a Catalunya amb un 24% del total, Europa ha guanyat pes en els darrers cinc anys i, actualment, el 62% dels hubs instal·lats provenen d’un país del continent.
Amb qui competeix Barcelona? Segons han apuntat des del Mobile World Capital, Madrid, Lisboa i altres capitals d'Europa central i occidental com Londres, Amsterdam o París són les ciutats que competeixen amb Barcelona per acollir hubs tecnològics. "En els darrers cinc anys, París i Berlín han guanyat protagonisme, mentre que Londres, Dublín i Màlaga ha perdut pes en termes de representativitat", han assenyalat.
Finalment, dels hubs creats el 2024, les plantilles es distribueixen entre un 75% homes i un 25% dones i, en termes de nacionalitat, el 58% són treballadors espanyols, enfront del 42% estrangers.