L’economia catalana tancarà aquest any amb un creixement del 3% i la previsió per al 2025 és del 2,6%, segons els càlculs de BBVA Research, que ha millorat les xifres respecte a les perspectives de fa uns mesos. A més, el creixement de Catalunya se situa, tots dos anys, per sobre de les mitjanes de les economies espanyola i de la Unió Europea.
BBVA Research ha presentat aquest dimecres l’informe ‘Situació Catalunya. Segon semestre del 2024’, que reflecteix un “escenari més optimista que el que vam veure al juliol”, segons ha explicat José Ballester, director territorial de BBVA Catalunya, que ha destacat que això “permetrà reduir l’atur al 8% l’any que ve”. Aquest 2024, l’economia catalana creixerà un 3%, una dècima més que l’espanyola, i el 2025, un 2,6%, dues dècimes més. L’eurozona millorarà un 0,7% aquest any i un 1,4% el que ve.
“Estem veient una millora de l’activitat més elevada de la que esperàvem fa uns mesos”, ha explicat Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research. Per aquest any, l’alça de la previsió es deu a diversos factors. Per un costat, el creixement de l’ocupació millor de l’esperat al segon semestre, que s’ha concentrat en zones urbanes, i especialment en les de Girona, Lleida i Tarragona, perquè s’ha produït més en serveis, també de valor afegit. Les persones provinents de l’estranger expliquen el 85% de la creació d’ocupació els últims anys, segons l’informe, el que significa que l’economia catalana crea activitat que no pot assumir sense immigració.
“Veiem un creixement superior de la indústria, que no veiem a altres zones d’Espanya”, destaca l'economista en cap de BBVA Research
El segon motiu és la millora del turisme i en especial de la despesa dels turistes, que s’ha disparat la segona meitat d’any, com mostren les dades de despesa amb targetes d’entitats estrangeres. Però les exportacions de serveis no turístics també pugen, així com la indústria: “Veiem un creixement superior de la indústria, que no veiem a altres zones d’Espanya”, ha destacat Cardoso.
Pel que fa al 2025, la millora de la previsió s’explica per l’esperada pujada de la demanda europea, principal destí de les exportacions catalanes, així com la baixada dels preus energètics, que ja s’ha iniciat aquest 2024, i per la reversió de la sequera, que ha tingut sobrecostos i sotracs en l’activitat d’algunes empreses.
BBVA Research espera que aquest creixement del PIB es traslladi finalment a les butxaques dels catalans. L’abaratiment de l’energia i el petroli, juntament amb la baixada dels tipus d’interès, fan preveure que Catalunya tindrà “nivells d’inflació permanentment per sota del 2%”, pel que Cardoso espera que “a mesura que els salaris vagin pujant, es recuperarà poder adquisitiu”. El servei d’estudis del banc d’origen basc preveu que el Banc Central Europeu abaixi els tipus al 2,5%.
Els reptes i incerteses per al 2025
En canvi, el 2025 també presenta reptes i incerteses. BBVA Research espera un esgotament del sector turístic, això sí, després d’un any rècord, mentre que la “política fiscal expansiva” també és motiu de certa preocupació. Hi ha incertesa, a més, per l’ajust fiscal que ha de fer Espanya, que l’any que ve ha d’assumir el govern central però a partir del 2026 pot recaure en les autonomies, i per la possible imposició d’aranzels per part dels Estats Units sobre la UE.
Cardoso ha explicat que no han tingut en compte un gran impacte dels possibles aranzels, perquè encara no se sap si tiraran endavant, però que “l’exposició de Catalunya i Espanya a l’economia estatunidenca és menor que la de l’eurozona”. Per això, si bé podria afectar especialment algun sector, com el farmacèutic, l’impacte serà sobretot indirecte, en funció de com afecti la indústria alemanya, a la que les exportacions catalanes sí que són sensibles.