El PIB de Catalunya ha registrat un creixement interanual del 3,9% durant el tercer trimestre del 2024, segons dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquest creixement econòmic destaca en l’àmbit estatal i europeu, superant en cinc dècimes l’economia espanyola (3,4%) i en gairebé tres punts la mitjana de la Unió Europea (1,0%). A més, en termes intertrimestrals, l’economia catalana ha crescut un 1,0%, situant-se també per sobre de les taxes registrades per Espanya (0,8%) i la UE (0,4%).

Aquestes xifres confirmen una tendència positiva impulsada, principalment, per l’augment de la demanda interna. En aquest àmbit, destaca el fort creixement del consum de les administracions públiques, que ha augmentat un 6,7%, i la inversió, que ha crescut un 4,6%. Aquests components han contribuït a consolidar un dinamisme econòmic superior al d’altres regions properes.

El motor principal de l’economia catalana en aquest període ha estat la demanda interna, que ha experimentat un creixement del 3,9%, nou dècimes més que el trimestre anterior. El consum de les llars ha augmentat un 2,6%, mentre que el de les administracions públiques s’ha incrementat significativament, arribant a un 6,7%, xifra que evidencia una major despesa en serveis públics i polítiques socials.

Pel que fa a la formació bruta de capital, aquest indicador de la inversió ha registrat un augment del 4,6%, destacant especialment la inversió en béns d’equipament, amb un creixement del 7,7%, i la construcció, amb un 2,4%. Aquestes xifres reflecteixen una aposta decidida per la millora d’infraestructures i la renovació d’actius productius.

El sector exterior també creix

Encara que la demanda interna lidera el creixement, el sector exterior també ha contribuït amb un augment de les exportacions totals del 3,0%, vuit dècimes més que el trimestre anterior. Aquest increment es distribueix entre les exportacions de béns i serveis (1,0%) i el consum dels no residents, que ha augmentat un destacable 17,4%, evidenciant una recuperació del turisme internacional.

Les importacions han crescut un 2,7%, impulsades tant pel consum a l’estranger dels residents (4,2%) com per la compra de béns i serveis (2,5%). Aquestes dades reflecteixen una economia dinàmica i amb intercanvis comercials globals en expansió.

Creixements dispars

Des de la perspectiva de l’oferta, tots els sectors econòmics han experimentat increments. Els serveis, amb un creixement del 4,7%, i la indústria, amb un 4,2%, han liderat l’activitat econòmica. Dins el sector serveis, activitats com el comerç, el transport i l’hostaleria han estat les més dinàmiques, amb un increment del 5,4%, gràcies a una temporada turística forta i a la recuperació de sectors relacionats amb el consum intern.

La construcció, tot i créixer un 2,8%, ha moderat el seu ritme respecte al trimestre anterior, mentre que l’agricultura ha registrat un augment destacable del 14,4%, impulsat per condicions favorables i una major productivitat.