El passat 2024, la Generalitat va empitjorar el període mitjà de pagament a proveïdors, ja que al desembre es va pagar a 27,31 dies (PMP), mentre que el mateix mes de l'any anterior, el pagament va ser de 23,31 dies, és a dir que el pagament s'ha demorat quatre dies, segons les dades publicades recentment pel Ministeri d'Hisenda. Per a l'administració catalana, tanmateix, el balanç del compliment del pagament als proveïdors llança una visió optimista amb clares millores. I ambdues interpretacions són correctes. Així, a finals de març, el Departament d'Economia i Finances va destacar els següents avanços:

  • El pagament a proveïdors se situa de manera estable per sota dels 30 dies, objectiu fixat per llei.
  • Les mesures adoptades per millorar la gestió i el pagament de factures a proveïdors han permès reduir en 11 dies el termini de pagament entre agost 2024 i febrer 2025 (38,34 dies a l'agost i 26,82 dies al febrer).
  • Durant 2025 el PMP ha continuat millorant (s'ha reduït 0,49 dies de desembre de 2024 a febrer de 2025).

Igualment, Catalunya surt ben parada en la comparativa de les administracions autonòmiques en el compliment legal del pagament a proveïdors amb les dades d'Hisenda. La llei estableix que les administracions han d'abonar les seves factures abans de 30 dies, un límit que a finals de 2024 incompleixen set autonomies. De mitjana, les administracions autonòmiques van abonar les seves factures al cap de 28,29 dies i Catalunya, amb 27,31 dies, es va col·locar en el pilot dels bons pagadors, encara que en última posició: tan sols 1 dia per sota de la mitjana nacional.

 

Però les dades comencen a empitjorar si la comparació s'obre a un focus temporal major; llavors l'avaluació no és tan optimista. L'anàlisi de la Conselleria es va centrar en les dades d'agost a febrer, deixant al marge el primer semestre de l'any passat, durant el qual, les ràtios del pagament a proveïdors es van disparar a ritmes inusuals. Però si la comparació parteix de desembre de 2023, es veu un clar empitjorament, ja que aquell mes, el pagament mitjà de l'administració catalana va ser de 23,31 dies, un dels més baixos des que hi ha registres.

Però el gener de 2024, un mes més tard, els pagaments es van allargar de forma alarmant, 13,65 dies, el que va elevar la demora a 36,96 dies amb incompliment legal. Els mesos posteriors, el termini de pagament va ser "in crescendo" lleument fins i tot marcar el màxim l'agost -els 38,34 dels quals parteix l'anàlisi de la Generalitat- i, des d'aleshores, ja en el període que recull el Departament d'Economia i Finances, els pagaments comencen a reduir-se i al novembre tornen a col·locar-se per sota dels 30 dies (29,91 dies) que exigeix la norma. Per seguir, com assenyala l'administració catalana, en descens progressiu en el qual va de 2025. Amb dades de gener, els últims disponibles per Hisenda, Catalunya va pagar 26,96 dies (una mica per sota del que registra la Generalitat); un dia menys que la mitjana de les administracions autonòmiques (27,96).

Dos anys preocupants

El passat 2024, com queda descrit, va tenir una evolució preocupant en la primera meitat de l'any, encara que va aconseguir corregir la tendència alcista en la demora de les pagues fins a tornar a complir amb la llei. Un procés que ja es va iniciar l'any anterior.

El desembre de 2023, amb les dades d'Hisenda, Catalunya es va col·locar entre els territoris més complidors amb una progressió molt positiva, perquè si el gener d'aquell any va començar vorejant la il·legalitat (29,93 dies de mitjana), l'any va finalitzar amb un pagament mitjà de 23,31 dies i es va convertir en la sisena administració autonòmica més diligent en els seus pagaments. De fet, la mitjana d'Espanya aquell any es va col·locar en 30,1 dies (superant els límits de la norma).

Si aquest obre més el focus, i es compara amb 2019, abans de la pandèmia, l'administració catalana ha tingut un millor comportament que la mitjana de les autonomies. Aquell any, una gran part de les administracions territorials pagaven per sobre dels 30 dies (37,14 dies), inclosa la catalana que va abonar als seus proveïdors amb un termini de 39,54, gairebé dos dies i mig, per sobre de la mitjana nacional. Des d'aquell dia, la mitjana d'Espanya ha reduït el seu pagament en 8,85 dies (amb les dades de desembre de 2024), mentre que Catalunya ha aconseguit una rebaixa de 12,23 dies i ha aconseguit col·locar-se per sota de la mitjana.

No obstant això, en aquests anys, des de la Covid, els pagaments han registrat un viatge d'anada i tornada. Els primers anys, es va produir una clara reducció gràcies a les mesures adoptades pel Govern espanyol per garantir uns pagaments més àgils per part de les administracions locals i autonòmiques que activessin l'economia. Així, el pagament mitjà a Espanya va descendir més de 10 dies el 2020 (26,73 dies) i va arribar a caure a 20,73 dies l'any següent, una ràtio inèdita. Però el 2022 es va iniciar una escalada (26,26 dies) per tocar sostre el 2023 (30,1 dies) i començar la correcció el 2024 (28,29) que, almenys de moment, es manté el present any (27,96 dies al gener).