Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, el 2025. La designació com a primera Regió Mundial de la Gastronomia suposa per a Catalunya un reconeixement mundial a la qualitat del seu ecosistema turístic, alimentari i enogastronòmic, posant el focus en la innovació, el turisme i l'agricultura regenerativa, l'economia circular, el paisatge i el patrimoni agroalimentari. El projecte anirà acompanyat d'una inversió de 9 milions d'euros per impulsar una sèrie d'iniciatives noves amb l'objectiu de posicionar Catalunya com una gran regió referent mundial de l'enograstronomia. Amb aquesta distinció es fa valdre les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Aquest reconeixement permetrà continuar amb la revolució gastronòmica que es va viure fa uns anys i consolidar un model turístic innovador i regeneratiu. D’altra banda, també ajudarà a conscienciar a la ciutadania sobre els aliments que es consumeixen, el valor dels productes de proximitat i la necessitat d'innovar per protegir els productes locals.
La tria l’ha realitzat l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), l’entitat que impulsa el reconeixement. El jurat ha escollit Catalunya perquè la governança del projecte recau en mans dels departaments d’Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la sinergia i la cooperació entre el sector públic, privat, el tercer sector i les institucions de coneixement i investigació, i l’alt grau de professionalització i qualitat de les iniciatives vinculades a l’alimentació i les experiències enogastronòmiques. La presidenta de l'esmentat institut, Diane Dodd, ha afirmat que la institució que presideix ha quedat "impressionada" amb el compromís de Catalunya pel turisme responsable i l'enogastronomia, que es recull en la iniciativa Compromís Nacional per un Turisme Responsable, l'Estratègia de Turisme Enogastronòmic de Catalunya, per al període 2022-2027, amb una inversió de 12 milions d'euros. "Creiem que són plans d'acció estratègics per assegurar l'establiment d'una regió mundial de la gastronomia molt exitosa", ha assegurat aquest dilluns, en un acte als Jardins del Palau Robert, a Barcelona. Per a la institució gastronòmica també ha estat fonamental les diverses organitzacions de grups d'interès de múltiples sectors que estan implicats en protegir la tradició alimentària catalana i fomenten experiències turístiques úniques.
Entre les iniciatives que durà a terme la Generalitat destaca la Setmana Internacional de la Regió Mundial de la Gastronomia, que tindrà lloc a les principals ciutats i països on hi ha delegacions del Govern català. També es farà l'Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en algun carrer o espai públic emblemàtic de Barcelona a l'estil de festa major, amb protagonisme dels plats i receptes més icòniques de la gastronomia catalana. D'altra banda, es treballarà perquè la novena convocatòria de la Conferència Mundial d'Enoturisme de l'Organització Mundial del Turisme se celebri a Catalunya. I es farà el Som Gastronomia Tour 2025, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme enogastronòmic a Catalunya.
Un jurat d'elit per triar Catalunya
Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d'experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura. El passat mes de maig, un grup de diferents experts del citat institut va visitar Catalunya. En la seva estada, van conèixer diferents propostes relacionades amb l’alimentació i el turisme enogastronòmic per saber de primera mà les potencialitats de la candidatura que va presentar Catalunya. Entre altres indrets van conèixer el museu de la pesca de Palamós o l’estat en què es trobava el projecte del nou museu d’elBullifoundation, a la Cala Montjoi (Roses).
Es van traslladar a Catalunya la noruega May BrittHansen, coordinadora de Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy awarded 2022 i project manager de Bocuse d'Or Europe 2024, el menorquí Quim Salort, tècnic de Producte Cultural a la Fundació Foment del Turisme de Menorca, i membre de l'equip coordinador de Menorca, European Region of Gastronomy awarded 2022, el georgià Levan Kharatishvili, CEO i fundador de Creative Strategies Lab i exviceministre d'Educació, Ciència, Cultura i Esport de Georgia (2014-2021), i l’eslovena Barbara Zmrzlikar, cap del departament d'Investigació, Desenvolupament Innovació i Projectes de la UE - Agència Eslovena de Turisme i coordinadora de Slovenia, European Region of Gastronomy awarded 2021 són els membres del jurat internacional que s’ha desplaçat a Catalunya.
L'anunci l'han fet aquest dilluns el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el secretari d'alimentació del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel, Mòdol. Han estat acompanyats de la directora general de Turisme, Marta Domènech, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia. També hi haurà una àmplia representació de xefs catalans com Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Oriol Castro, Jimena Pérez i Arnau Bosch, així com representants de les agrupacions agràries d’Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), de la Federació de Confraries de Pescadors i de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre, entre altres.
Catalunya Regió Europea, el 2016
Amb anterioritat, el 2016, Catalunya ja va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia, per la qualitat i singularitat dels seus productes fruit de la terra i el mar. Aquesta distinció va suposar un augment de la visibilitat internacional de la gastronomia catalana. Durant el període que va ostentar la representació, Catalunya va impulsar diferents accions per fer de la gastronomia local un element identitari per la diferenciació i singularització del territori, impulsar-lo com a base d'una cuina que aporta un accent particular a la cultura i posicionar Catalunya pels seus productes, la seva cuina i com a destinació turística enogastronòmica.
En els darrers anys, han estat designades European Regions of Gastronomy: Menorca (2022), Slovenia (2021), Coimbra (2021), Kuopio (2020) o Sibiu i South Aegean (2019). Aquest 2023, ha estat designada Hauts-de-france, i l’any vinent serà el torn de Saimaa 2024.