Catalunya, com la resta de les comunitats d'Espanya, continua elevant l'arribada de passatgers internacionals el mes de març. De fet, segons les dades publicades aquest dimarts per Tuespaña, el país ibèric va rebre durant l'anterior mes més de 6,5 milions de passatgers aeris internacionals, un 30% més en termes interanuals. Tal és la bona dinàmica de l'arribada de turistes internacionals que el març passat va ser el segon més amb més passatgers internacionals dels últims 23 anys. Espanya continua comptabilitzant a l'alça l'arribada de turistes procedents d'altres països.
Però sí que hi ha una regió que despunta per sobre de la resta, aquesta és Catalunya. Malgrat que la comunitat mediterrània no és la que més passatgers internacionals va rebre el març (un 20,8% del total que va rebre Espanya), sí que és la que més creix en termes interanuals en el referit a l'arribada de turistes. I és que, el mes passat, Catalunya va rebre un 42,6% més de passatgers internacionals respecte a març de 2022, superant el creixement interanual que van registrar Madrid (36,7%) i la Comunitat Valenciana (28,2%). La comunitat presidida per Roger Torrent continua sent un imant per als passatgers aeris internacionals, bé per l'atractiu turístic de les ciutats catalanes o per la bona connexió de l'aeroport d'El Prat amb la resta dels aeroports internacionals.
El Prat, l'aeroport que més creix en termes interanuals
Així, segons les dades publicades aquest dimarts per Turuespaña, el Prat va ser al març l'aeroport que més creixement interanual (43%) ha experimentat a Espanya, superant Adolfo Suárez-Barajas, que creix un 36,7% respecte a març de 2022. Malgrat que l'aeroport madrileny continua comptabilitzant més volum de passatgers, 1,7 milions al març, el de Barcelona continua elevant l'estadística fins als 1,3 milions de passatgers l'anterior mes i registrant el creixement interanual més voluminós. Després d'ells es troba l'aeroport Málaga-Costa del Sol, el qual va rebre prop de 600.000 passatgers durant l'anterior mes.
Malgrat que Catalunya ni és la comunitat que més passatgers aeris rep, ni el Prat no és l'aeroport que més volum de passatgers té, sí que són els que més creixen en termes interanuals, una cosa que llança llum a la connectivitat de la regió amb la resta dels llocs d'Espanya, a més d'amb altres països. Catalunya continua augmentant l'atractiu turístic en els primers tres mesos de l'any, una cosa que també aclareix el creixement en l'arribada de passatgers aeris respecte a març de 2022. Tal com expliquen des de Turuespaña, la majoria dels passatgers internacionals equivalen a turistes estrangers.
Espanya "va camí de superar tots els rècords després de la pandèmia", segons el Govern
Quant a les estadístiques generals, Espanya continua sent un punt turístic de referència per als passatgers internacionals. Després de la temporada de pandèmia, la qual va minvar el turisme espanyol, 2022 i 2023 van sent dos exercicis de recuperació gairebé total de la recepció de turistes. Les bones xifres aconseguides fins al moment parlen de l'atractiu d'Espanya com a punt turístic. Així, el ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, considera que les dades de març demostren que el turisme espanyol en el primer tram de l'any "va camí de batre tots els rècords després de la pandèmia". Malgrat que la conjuntura econòmica no és falaguera, les ganes de viatjar continuen prevalent per sobre del context econòmic desfavorable.
El titular d'Indústria, Comerç i Turisme considera que "Espanya pot presumir de tenir un sector turístic robust i modern que està oferint al nostre país estabilitat, seguretat i futur". Es pot destacar que el turisme és la principal font econòmica del país ibèric, per la qual cosa les bones dades es tradueixen en creixement econòmic per a Espanya. Gómez assegura que "l'objectiu de l'Executiu estatal és continuar treballant per millorar la qualitat del nostre turisme i romandre a l'avantguarda del sector".
Quant a la recepció d'aquests passatgers internacionals, al març, els britànics van ser els que més van visitar Espanya, registrant una alça del 33,3% en termes interanuals. Es pot destacar que els turistes anglesos són els que representen a prop del 22% de la quota anual d'arribades al país ibèric. Després d'ells, els alemanys són els que més van recalar a Espanya al març, elevant la quota en un 13,4% en termes interanuals i sent Canàries la seva principal opció. Els italians i els francesos succeeixen els turistes alemanys, elevant la quota en un 31,4% i en un 19%, respectivament, en termes interanuals.
Malgrat que el país ibèric ha registrat una alça en l'arribada de passatgers internacionals del 30% en termes interanuals, no és el país que més ha elevat l'estadística. L'estat espanyol s'ha vist superat per Portugal (63,2% més que el març de 2022) i pels Estats Units i Irlanda, que han elevat l'arribada de passatgers internacionals en un 42,9% i en un 38,9% respectivament.