Catalunya lidera l'anomenat Perte Agroalimentari a Espanya, ja que aquesta comunitat rebrà 53,4 milions dels 183,6 milions adjudicats definitivament pel Ministeri d'Indústria, és a dir, gairebé el 30% del total. Aquest projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) és una de les dotze iniciatives tractores de l'economia posades en marxa per l'Estat amb l'impuls dels fons europeus Next Generation, i les empreses catalanes es portaran pràcticament un de cada tres euros del total.

En concret, segons dades del Ministeri d'Indústria, que lidera Jordi Hereu, Catalunya ha absorbit 53,4 milions, dels quals 10,6 milions corresponen a préstecs i 42,8 milions a subvencions. El segon lloc l'ocupa la Comunitat Valenciana, amb 37,6 milions, i el tercer Galícia, amb 14 milions.

En total, s'han adjudicat 183,6 milions d'euros a 292 projectes de 233 empreses que contribuiran a la modernització, sostenibilitat, i digitalització del sector agroalimentari a Espanya. En el cas de Catalunya, aquests fons serviran per avançar en la digitalització i desenvolupament sostenible del sector agroalimentari català i per reforçar el seu lideratge com a referent d'una alimentació cada vegada més saludable, sostenible i sana.

Teresa Carles, Ametller o Heura, entre les empreses

Entre els projectes beneficiats per aquests fons a Catalunya, destaquen els liderats per companyies com Teresa Carles Flax & Kale, Ametller Origen o Heura Foods, recull EFE.

Teresa Carles Flax & Kale, que compta amb un centre de I+D i amb plantes de producció en Bell-lloc d'Urgell (Lleida) i a Fraga (Osca), lidera un grup de 25 empreses espanyoles de set comunitats que van constituir un consorci anomenat From Green to Healthy i que han rebut ajuts per un total de 27,6 milions, dels quals 9,24 milions corresponen a empreses catalanes.

Els projectes primaris que integren aquesta aliança d'empreses es divideixen en tres cadenes de valor: una de relacionada amb les proteïnes sostenibles, una altra de relacionada amb les begudes saludables i una tercera de vinculada amb la confiteria i les postres.

Empreses de Catalunya com el grup Teresa Carles Flax & Kale, Biblox, Companyia General Càrnia, Roen Plastic, GasN2 o Industrialització de fruites del Segre integren aquesta aliança.

Projectes amb gran impacte en ocupació

Aquest consorci incloïa projectes amb un pressupost total de 111 milions, va demanar 64 milions en forma d'ajuts quan es va presentar el Perte i tenia l'objectiu de generar uns 1.500 llocs de treball. Un altre dels projectes destacats d'aquest Perte a Catalunya és el liderat per la companyia alimentària Ametller Origen, que aglutina a un total de 14 empreses.

Aquest projecte, denominat Agrosmed, aglutina a empreses com Wall Box Chargers, Heura Foods, Mooma, Orgánicos Pedrin, Venvirotech Biotechnology així com a la cervesera Damm.

Agrosmed es va presentar al Perte amb 22 projectes primaris i una inversió global prevista de 43,9 milions. Finalment, el projecte ha obtingut 9,88 milions en ajuts, dels quals 6,23 milions corresponen a empreses catalanes.

El projecte implica empreses presents en cinc comunitats (Aragó, Catalunya, Madrid, Múrcia i la Comunitat Valenciana) i pretén generar 300 llocs de treball fins al juny de 2025, segons els seus promotors.

L'objectiu d'aquesta aliança és la transformació dels processos al llarg de la cadena de valor del sector agroalimentari.

En concret, pretén la digitalització de la cadena de valor, la gestió sostenible de residus (embalatges més sostenibles i reducció de minves i desaprofitaments), la reducció de l'ús de combustibles fòssils per substituir-los per fonts d'energia renovable, la traçabilitat del producte, la reutilització i recirculació de l'aigua en els processos productius, així com la dinamització de l'activitat econòmica i creació d'ocupació en zones rurals.