Una gran part dels 16,9 milions de turistes que van visitar Catalunya el 2023 es van concentrar en la temporada d'estiu (d'abril a setembre), per la qual cosa la Hisenda catalana va recaptar una important xifra per la taxa turística: 102,5 milions en el període estival. Aquest és l'import declarat per vora 40.000 establiments turístics. Fora dels mesos més àlgids de les visites turístiques, segons dades de l'Agència Tributària disponibles al portal de dades obertes de la Generalitat, la tardor i hivern del 2023 es van generar encara no la meitat d'ingressos amb la taxa turística, 49,6 milions, de 22.000 establiments.

Pel que fa a quines zones es recapta més, tenint en compte el semestre de primavera i estiu de l'any passat, Barcelona -incloent-hi el seu recàrrec municipal que es cobra des del 2021- va representar el 70% del total, i la Costa Brava i Costa Daurada, un 18%. La comarca del Barcelonès és també la que s'emporta una part més gran del pastís, el 71% –un percentatge que coincideix força amb el de Barcelona ciutat– amb una recaptació de 72,4 milions en els sis mesos més estivals. A la circumstància que és on es concentren més els turistes, s'hi afegeix el fet que la taxa turística és més elevada a la capital que a la resta del país i, que a més, hi ha un recàrrec que va directament a les arques de l'Ajuntament de Barcelona. Val a dir que el recàrrec municipal és superior a l'impost de la Generalitat, segons informa l'agència de notícies ACN, ja que els turistes que pernocten a la capital catalana han de pagar tant la tarifa general com el recàrrec, cosa que puja el gravamen a entre 4,25 euros i 6,75 euros, per persona i dia.

La Costa Brava és la segona marca en recaptació, amb 11,5 milions, però és la primera en nombre d'establiments (al voltant del 40%). La Costa Daurada completa el podi amb 9,2 milions d'ingressos, per davant de la Costa de Barcelona –que no inclou la capital–, amb 6,5 milions. Els Pirineus, Terres de l'Ebre, Vall d'Aran, Paisatges de Barcelona i Terres de Lleida no arriben cap d'elles al milió.

Pel que fa a la temporada anterior d'hivern, Barcelona ciutat encara concentra més la recaptació (83% del total), amb una baixada brusca de la Costa Brava (5%) i de la Costa Daurada (3,3%). La Vall d'Aran gairebé dobla l’import recaptat, de 285.000 a l’estiu a 523.000 el segon semestre del 2022, tot i que en termes percentuals respecte al conjunt del país, només passa del 0,28% de la recaptació a l’1%.

L'hotel és preferent

Per tipus d'establiment, en el conjunt de Catalunya, els hotels són amb diferència el tipus d'allotjament més popular. Tant és així que van recaptar un 68,7% de tot l'impost durant la primavera i estiu passats. Els habitatges d'ús turístic van ingressar el 16,8%, els creuers un 5,2% i els càmpings un 4%. Els albergs van reunir un 3,4% de la taxa i, els apartaments turístics, un 1,2%.

Els percentatges són pràcticament calcats comparats amb el període entre l'octubre del 2022 i el març del 2023, amb els hotels i els habitatges turístics encara més preponderants arribant sumats al 90%, i els creuers quedant-se al 3%.

La taxa: entre 0,60 euros i els 6,75 (a Barcelona)

L'Impost sobre les Estades en Establiments Turístics es va començar a cobrar a Catalunya l'any 2012, i des d'aleshores les tarifes han anat augmentant. Pel que fa a tot Catalunya, des del 2021 no han augmentat, i els imports per persona i dia oscil·len entre els 0,60 euros (càmpings, turismes rurals), 1 euro als pisos turístics, 1,20 a hotels de 4 estrelles o equivalents i 3 euros en hotels de 5 estrelles.

Barcelona té la seva pròpia tarifació i, des del 2021, un recàrrec municipal. Pel que fa a l'impost de la Generalitat -del qual la ciutat també es queda el 50%-, a la capital catalana el mínim és d'1 euro (creuers amb menys de 12 hores d'estada), 2,25 euros en apartaments turístics i fins a 3,50 els hotels de gran luxe.

Pel que fa al recàrrec municipal, igual per tota mena d'establiments, va néixer l'any 2021 i ha anat pujant. Primer es cobraven 0,75 euros per persona i la darrera actualització vigent és de 3,25 euros per tots els establiments, de manera que els turistes que paguen més a la ciutat (els que s'allotgen en hotels de gran luxe) deixen 6,75 euros per pernoctació.