Catalunya serà la comunitat que crearà més ocupació en els anys 2024 i 2025, fins a 192.000 nous llocs treball, segons un informe de BBVA Research que s’ha presentat aquest dimecres.
El servei d'estudis de BBVA estima que el PIB català augmentarà un 2,6% el 2024, per sobre de la mitjana espanyola (2,5%), i que creixerà un 2,1% el 2025. Si es compleixen aquestes previsions, el 2025, el PIB de l'economia catalana se situaria 7 punts per sobre del nivell del 2019, abans de la pandèmia. L’informe atribueix aquest avenç al bon comportament del sector serveis i a la millora recent de la indústria, que estan compensant la feblesa de l'exportació de béns.
Per tercer any consecutiu, l’avenç del PIB català ha estat superior al d’Espanya, un creixement que es tradueix en la creació de nous llocs de treball, amb increments més elevats a Barcelona i Girona que en la resta de comarques de l’interior. A més, la taxa d'atur es podria reduir fins al 8,3% el 2025.
Aquestes són les principals conclusions de l'informe 'Situació Catalunya 2024' de BBVA Research, presentat aquest dimecres per Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research per a Espanya, i per José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya.
Les activitats professionals han passat a ser el principal tractor d'afiliació a la Seguretat Social en el primer semestre del 2024 i, juntament amb els serveis públics, lideren l'avenç des del començament d'any. Altres sectors com l'hostaleria, el comerç i les finances ajuden a conformar el gruix dels sectors que acceleren l'afiliació durant aquest període. Aquest impuls permet estimar que la taxa d'atur a Catalunya es pugui reduir fins al 8,3% de mitjana el 2025 i que es creïn 192.000 nous llocs de treball en aquest període, segons conclou l’informe.
La informació disponible per al segon trimestre de 2024 apunta a un creixement del 22% i, segons les previsions, s'acumularan dos anys amb creixements una mica més grans que els observats a la resta d'Espanya. Des de començament d'any, la despesa registrada a Catalunya multiplica per 1,6 la que es va registrar el mateix període del 2019 i, al conjunt d'Espanya, es multiplica per 1,8. El conjunt de despesa amb targeta realitzada a Catalunya, i registrada per BBVA, bé sigui a través de la despesa dels seus clients o de les operacions realitzades en TPV de BBVA, va mantenir un creixement al voltant del 9% interanual el primer semestre de 2024, similar al conjunt d'Espanya.
En particular, el consum associat a transport, altres serveis i restauració va augmentar un 15%, impulsant la despesa total. Per contra, es van estancar la despesa a grans superfícies i la destinada a esports i joguines.
La producció industrial a Catalunya va iniciar la seva recuperació el segon semestre del 2023, i sembla que continua millorant el primer semestre del 2024, amb l'empenta de béns d'equip i l'acceleració forta dels béns de consum. Aquest comportament estaria afavorit per la progressiva desaparició dels colls d'ampolla que van afectar les cadenes de producció a nivell global. I és previsible que la millora de la demanda europea i espanyola pugui ajudar a consolidar l'avenç de la producció.
A curt termini, la baixada dels tipus d'interès, els preus de l'energia a cotes baixes i una possible millora de la competitivitat donaran suport a l'evolució de la indústria, cosa que podria impulsar la recuperació de les exportacions.
La manca de mà d'obra a la comunitat encara no és un factor restrictiu per a la indústria (sí en altres sectors, com el turisme), però ho podrà ser quan millori el ritme de producció. L'atracció de talent i la formació dels aturats, doncs, és clau per compensar la reducció de la població en edat de treballar i l'escassetat de mà d'obra. La immigració contribueix també a endarrerir aquest risc.
Des de començament d'any, la despesa a Catalunya dels visitants de la resta d'Espanya ha caigut un 7% a/a. Només els bascos han accelerat la despesa. Per contra, la despesa dels catalans fora de Catalunya s'ha incrementat un 5%, destacant com a destinacions País Basc i el País Valencià.