Els costos operatius de les pimes han descendit en termes un 0,4% en el segon trimestre d'aquest any en relació amb el mateix període 2022 i es mantenen en nivells similars a fa dotze mesos. Tanmateix, aquesta millora bianual es produeix després d'una pujada molt accentuada, per la qual cosa, malgrat la moderació dels últims trimestres, els costos a juny eren un 18,3% més alts que els del mateix període de 2021 i un 22% superiors als del segon trimestre de 2019, segons l'Indicador Cepyme sobre la situació de la pime, conegut aquest dilluns.
L'anàlisi ressenya que els preus de l'energia i dels productes intermedis van continuar en descens que, unit a la incipient desacceleració dels costos laborals, va permetre que el conjunt de costos operatius es mantingués igual que un any abans. Aquesta és la part positiva, la negativa és que aquesta variació nul·la trenca una sèrie de quatre descensos interanuals consecutius iniciada en el segon trimestre de 2023. No obstant això, l'informe de Cepyme reconeix que "és la primera vegada en tres anys i mig" que la variació bianual dels costos operatius és negativa", respecte al segon trimestre de 2022, que sumeixi aquest descens del 0,4%.
Per mida
L'evolució dels costos operatius és més avantatjosa per a les empreses mitjanes, per sota dels cent treballadors, sobre les petites. Així, la variació nul·la amaga -amb referència al segon trimestre de 2023- una gran diferència, ja que els costos cauen el 0,7% per a les firmes mitjanes, però pugen el 0,4% per a les petites. Un desavantatge que es manté des de fa més d'un lustre.
Així, si es comparen els costos actuals amb els del segon trimestre de 2022, que com dit s'ha reduït per al conjunt de les pimes un 0,4%, si es descompon per tipus d'empresa, els costos s'han incrementat el 0,6% per a les petites empreses i una caiguda del 2,7% per a les mitjanes. Sobre un any abans, el segon trimestre de 2021, els costos van augmentar per als dos segments, encara que més moderat per a les mitjanes (15,8%) que per a les petites (19,5%). Una cosa similar ocorre amb les pujades acumulades des del segon trimestre de 2019, que ascendeixen el 23,3% per a les petites, davant un 19% de les mitjanes.
Cost laboral
Centraments en el cost que suposen les plantilles per al conjunt de les pimes espanyoles, després de deu trimestres consecutius amb creixements interanuals d'almenys el 5%, es modera el 4,8% en el primer trimestre i fins i tot 4,5% en el segon de 2024. És la menor pujada interanual en tres anys i mostra una clara desacceleració, per exemple, respecte del segon trimestre de 2022, quan els costos laborals de les pimes creixien un 6,2% interanual. No obstant això, des de Cepyme assenyalen que un 4,5% continua sent "una alça encara molt alta: en els deu anys previs a la pandèmia, els costos laborals van créixer a un ritme mitjà anual de 0,3%". Encara que es pot recordar que la inflació precovid estava molt controlada, la qual cosa va permetre uns salaris relativament estancats.
El cost laboral del 4,5% es desagrega en una pujada del 3,9% del salari mitjà ordinari i del 5,4% a la resta dels costos laborals (cotitzacions socials, premis, bons, hores extres, etc.). Com passa en tot el període postpandèmia (a excepció dels quatre trimestres anteriors), l'augment interanual dels costos laborals continua sent més gran en les empreses petites que en les mitjanes: 4,7% i 3,9%, respectivament. Per això, des del primer trimestre de 2021, s'ha acumulat una diferència de més de 6 punts percentuals entre l'increment dels costos laborals d'una altra mida d'empresa (23,1% en les petites, davant 16,9% en les empreses mitjanes).
Un augment més gran que, expliquen en Cepyme, es deu a la ràpida pujada del salari mínim (SMI), que impacta proporcionalment més en aquestes empreses que en les mitjanes perquè el seu salari mitjà, atesa la seva menor productivitat relativa, és també més baix.
Salari mitjà
En les pimes amb menys de 50 assalariats, el salari mitjà, en termes bruts, va augmentar fins als 1.660 euros mensuals (4,4% interanual), mentre que en aquelles amb entre 50 i 199 d'ocupats va assolir els 2.030 euros al mes (3%). D'aquesta forma, va continuar reduint-se la bretxa entre la remuneració mitjana de les empreses petites i mitjanes. En el segon trimestre de 2024, el salari mitjà en les empreses petites va ser un 18,3% inferior al de les mitjanes; mentre que tres anys abans era un 21,6% més baix.
L'infome de Cepyme analitza, a més del cost laboral, uns altres quatre derivats de l'adquisició d'entrades: els intermedis (més rellevants en les manufactures i la construcció); els productes energètics (principalment electricitat, però també gas, derivats del petroli i subministrament d'aigua); els béns d'equipament i els béns de consum (cost fonamental, per exemple, al comerç i l'hostaleria).
Energia i altres costos
Els preus mitjans dels dos primers grups mostren descensos interanuals, i en el cas dels altres dos, els seus preus mitjans travessen una clara desacceleració. La caiguda més gran correspon als preus de l'energia, que en el segon trimestre es van reduir un 15,8% interanual, encara que el preu mitjà és un 37,9% més alt que en el segon trimestre de 2021 i es manté un 45,3% per sobre del nivell registrat en el mateix trimestre de 2019.
Una cosa semblant passa amb el preu mitjà dels productes intermedis, que es va reduir, en termes interanuals, per cinquè trimestre consecutiu, un 3,1%. Malgrat que aquestes caigudes són un 16,9% més cars que en el segon trimestre de 2021 i un 27% més que en el mateix període de 2019. Per la seva part, tant els béns de consum com els béns d'equipament continuen incrementant els seus preus, encara que a un ritme cada vegada menor. De fet, en ambdós casos, els increments en el segon trimestre van ser els més baixos dels últims tres anys. En el cas dels béns de consum, el seu preu mitjà va créixer un 3,4% interanual, mentre que en el dels béns d'equipament l'increment va ser de l'1,8%.