El Ministeri d'Hisenda abonarà aquest mes a les Comunitats Autonómas 11.128 milions d'euros de la liquidació definitiva del sistema de finançament (SFA) el 2021, que s'abona amb dos anys de diferència. Aquesta liquidació reflecteix la diferència entre els recursos que l'Estat va lliurar a les CC. AA. a compte del finançament que els corresponia el 2021 i el resultat definitiu en aquest exercici IRPF, IVA, Impostos Especials i la resta de recursos subjectes a liquidació.
A diferència del que va ocórrer l'any passat, en el qual la majoria de liquidacions van resultar favorables a l'Estat per la sobreestimació dels lliuraments a compte de 2020 perquè el Govern les va calcular sense l'impacte econòmic de la crisi sanitària, la liquidació de 2021 resulta favorable per a totes les CC. AA.
Catalunya, amb 2.020,4 milions d'euros, i la Comunitat Valenciana, que frega els 1.900 milions, seran els dos territoris que més ingressos rebran a compte del sistema de finançament de 2021. Per darrere se situen Andalusia, amb 1.386,3 milions, i la Comunitat de Madrid, que ingressarà 1.196,4 milions d'euros.
Els recursos que les CC. AA. reben cada any del SFA tenen dos components fonamentals. El principal són els lliuraments a compte, és a dir, l'estimació de finançament que Hisenda calcula que els correspon a les CC. AA. en un exercici determinat. L'estimació dels lliuraments a compte se'ls comunica a les CC. AA. l'any anterior perquè puguin tenir una previsió a l'hora d'elaborar els seus respectius pressupostos i s'abonen mes a mes.
L'altre component és la liquidació, que s'abona dos anys després d'haver tancat l'exercici i és el resultat d'ajustar aquests lliuraments a compte amb les dades definitives de recaptació de l'exercici.
L'habitual és que les liquidacions resultin positives o a favor de les CC. AA., però en el cas que existeixi alguna circumstància sobrevinguda, com ho va ser la caiguda de la recaptació en la crisi de 2008 o més recentment la crisi dona la covid, les liquidacions pot sortir negatives per a les autonomies, amb el que haurien de reemborsar a l'Estat el rebut de més. Això és el que va ocórrer en la liquidació de 2020 perquè el Govern va optar per mantenir els lliuraments a compte previstos per recolzar a les CC. AA. a superar els efectes de la pandèmia.
Catalunya lidera els lliuraments a compte
Els 11.128 milions que es repartiran entre les CC. AA per la liquidació de 2021 s'afegeixen als 71.958 milions d'euros que el Ministeri d'Hisenda ha abonat fins aquest mes de juliol a compte del finançament de 2023. La xifra està un 11% per sobre del volum de lliuraments a compte abonat fins al juliol de 2022.
El mes de juliol s'han repartit 10.280 milions d'euros davant els 9.273 milions d'un any abans, 1.007 milions més. Catalunya, amb 1.938 milions, i Andalusia, amb 1.918 milions, lideren els lliuraments a compte. Ambdues comunitats han rebut fins al juliol 12.210 milions i 12.086 milions, respectivament.