La principal tasca que es fixa CCOO per a aquest any és pujar els salaris a fi de recuperar part del poder adquisitiu perdut pels assalariats, una disputa que segons ha plantejat el secretari general del sindicat, Unai Sordo, es donarà en les negociacions entre la patronal i els sindicats per renovar l'Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), tot i que encara la patronal no ha donat data per reprendre les converses.
"Citem a reiniciar les converses a la CEOE", ha comentat Sordo aquest dijous en una encontre amb els mitjans de comunicació. El sindicalista ha dit que la posició continua sent establir en l'AENC la recomanació de clàusules de revisió salarial lligades a la inflació, però "i això és la novetat, estem disposats a lligar les pujades també a l'evolució de la marxa de l'economia i dels beneficis de les empreses", ha revelat. "Assumim aquest repte, però per a això, dotem-nos d'un índex econòmic per a cada una de les de negociació dels convenis col·lectius a fi de saber quina és la situació real d'aquestes empreses".
"Això és la novetat, estem disposats a lligar les pujades també a l'evolució de la marxa de l'economia i dels beneficis de les empreses"
El líder sindical ha reiterat en diverses ocasions que establir aquest índex és perfectament possible amb l'ús del "big data" i la informació disponible per part de les Administracions públiques, en especial l'Agència Tributària. "Estem, doncs, disposats a lligar la pujada dels salaris a la realitat dels sectors, però partint d'una dada incontrovertible". Per a la qual cosa, des de CCOO demanaran ajuda al Govern per establir aquests índexs. I a la CEOE li llança la pregunta de si "estan disposats a acceptar pujades salarials lligades a com van els sectors, però partint d'aquest índex objectiu?".
El secretari general de CCOO ha aclarit que de moment no han presentat la proposta ni al Govern, ni a la CEOE, però tampoc a la UGT. "Anirem a la pròxima reunió amb la CEOE [amb referència a una possible reobertura de l'AENC] amb aquesta proposta i veurem si s'accepta". Respecte a les peticions d'increments dels salaris, ha xifrat en l'entorn del 3,5% per a aquest any, encara que ha puntualitzat que l'important són les clàusules de revisió més que les pujades inicials.
CCOO mantindrà l'estratègia de "salari i conflicte" de mobilitzacions en aquells convenis col·lectius que no acceptin pujades salarials amb clàusules de revisió salarial com a garantia per recuperar poder adquisitiu perdut amb la inflació. Una estratègia que s'ha vingut aplicant, juntament amb UGT, des que al maig es quedessin en suspens les negociacions de l'AENC amb la CEOE. Tanmateix, Sordo ha matisat que faran una estratègia més selectiva, centrant les mobilitzacions als convenis on es poden treure millors condicions, entre 100 i 150 del miler que s'han de negociar aquest any. L'objectiu és donar la batalla als sectors més sindicalitzats perquè serveixin d'arrossegament a aquells on la representació sindical és menor.
Beneficis empresarials del 10,4%
La idea de lligar les clàusules de revisió salarial no només a la inflació, com es fa actualment, sinó també a l'evolució del PIB i dels beneficis dels sectors en els quals es negociï el conveni està relacionada amb l'evolució dels beneficis empresarials de l'any passat. Segons un informe elaborat per CCOO amb dades de l'Agència Tributària, els marges empresàries sobre les vendes s'han elevat el passat any un 10,4%, una "xifra històrica" segons l'opinió de Sordo.
En aquest sentit, el líder sindical ha insistit que aquests alts beneficis són els que han pressionat a l'alça la inflació, especialment la subjacent, pels efectes de segona ronda i no els salaris que s'han comportat en l'entorn del 3,5% l'any passat. I ara, toca repartir aquests guanys amb els treballadors sobre qui ha recaigut el pes de la inflació, ha comentat.
Un índex per conveni
Carlos Martín, director del Gabinet econòmic de CCOO, ha explicat que l'elaboració dels índexs que mesurin els beneficis sectorials és relativament senzilla i no portaria gaire temps, ja que la informació està disponible en estadístiques públiques. Els beneficis d'1,1 milions d'empreses són en les bases de l'Agència Tributària, amb unes dades "reals", segons Martín perquè els proporcionen les pròpies empreses. Però els índexs no són per a empreses individuals, sinó per a un conjunt ja que es tracta d'establir ràtios de beneficis per als convenis sectorials. En aquest sentit, la pretensió del sindicat és que es determini un índex per a cada un dels convenis sectorials que servirà de base econòmica perquè empreses i sindicats s'asseguin a negociar.
Una cosa que tampoc no és gaire complicat gràcies l'imprès TF2 que remeten mensualment a la Seguretat Social les empreses amb les dades de cotització de cadascun dels treballadors en plantilla. En aquest document l'empresa adjunta el codi identificatiu que determina quin conveni col·lectiu aplica. Per tant, es pot determinar fàcilment quines empreses estan adscrites a cada conveni. I amb aquesta relació, en CCOO expliquen que es determinarà el llistat de les empreses de cada conveni i s'agregaran les dades econòmiques que disposa l'Agència Tributària per elaborar l'índex de beneficis de cada conveni col·lectiu. Es pot recordar que la majoria dels convenis col·lectius són de sectors d'àmbit provincial, la qual cosa explica l'alt nombre de convenis col·lectius a Espanya.