Després de la firma a La Moncloa del nou acord de pensions, els sindicats han advertit als partits polítics aquest dimecres que aquells que votin en contra en el Congrés, "hauran de donar explicacions als treballadors", que es vegin privats de les millores que comporta. Així responien aquest matí els secretaris de CCOO, Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez, en preguntar-los per un possible rebuig de l'acord dels partits polítics durant la tramitació parlamentària del text pactat entre el govern espanyol, els sindicats i les patronals. Fins i tot, els partits que han donat suport a la investidura de Pedro Sánchez.

"Els partits que no donin suport a l'acord entre els agents socials i el govern espanyol, han de ser conscients que a partir de l'1 de gener, si no s'aprova en parlament, hi haurà gent afectada i hauran d'explicar-los el perquè", ha assenyalat Álvarez. Sord, per la seva part, no ha volgut donar per assegurança que els partits es desmarquin de l'acord en el Congrés: "No ens posem la bena abans de la ferida" i ha matisat que espera que el consens sigui més gran del que pugui semblar.

No obstant això, el dirigent de CC. OO. s'ha sumat a les advertències d'Álvarez. Els polítics, també els del Govern, han de pensar en l'efecte que suposaria. "Per exemple, si no s'aprova la pròrroga de l'actual contracte de relleu amb jubilació parcial, que l'1 de gener perd la seva vigència i és transcendental en la industrial de l'automòbil i el metall en general, ha comentat. O, per als fixos discontinus, que si no tira endavant en el Parlament no podran jubilar-se a una edat raonable". Els agents socials i el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social han decidit que per cada 365 dies de treball efectiu d'aquest col·lectiu laboral, se'ls comptabilitzi any i mig.

Atesa, doncs, la rellevància de l'acord, Sordo ha anunciat que es reuniran amb tots els partits polítics, a excepció de Vox, per explicar els efectes positius de l'acord, però també per traslladar-los les bondats de reduir la jornada legal de les actuals 40 hores a 37,5, un debat que està obert entre els agents socials i el Ministeri de Treball. "Nosaltres buscarem el consens polític -ha dit el líder de CC. OO.-, però és la responsabilitat del Govern. Nosaltres, a més, respectem les posicions dels partits polítics".

Per la seva part, el secretari general d'UGT reconeix que són conscients de les dificultats que hi ha en el Parlament per assolir acords, alguna cosa que, ha recordat, ja succeïa en l'anterior legislatura. Però ha declarat que "li costa entendre que alguns diputats de certes comunitats autònoms, deixin morir el contracte parcial de relleu, amb la importància que té per al sector de l'automòbil. Diputats de Navarra (una fàbrica de Volkswagen), d'Aragó (Opel) o Catalunya (Martorell de Seat i l'antiga factoria de Nissan, avui d'Ebre). Per no parlar del contracte de relleu en general, que s'ha millorat en reduir en un any la possibilitat d'acollir-se". Per tot això, Álvarez ha estat taxatiu: "defensarem l'acord".

Jornada de treball

Però els sindicats també s'han referit, i molt, a les negociacions obertes per reduir la jornada legal de treball de les 40 hores actuals a 37,5 hores l'any 2025 i 38,5 abans que finalitzi el 2024, com s'ha compromès el govern de coalició. El sindicalista d'UGT ha recordat que, encara que la jornada laboral en convenis col·lectius està en 38,2 hores, la seva reducció s'ha estancat en els últims mesos. Igual com Sordo, acusen la patronal d'estar paralitzant la negociació, per la qual cosa la setmana vinent iniciaran concentracions davant la seu de CEOE a Madrid per forçar avanços en l'actitud dels empresaris.

Sordo ha declarat que la CEOE no vol una reducció legal de la jornada i que demana que es canalitzi a través de la negociació conveni a conveni. Però, el sindicalista ha advertit que les mobilitzacions no només van destinades als empresaris, també als polítics, inclosos els dos partits que governen en coalició. "A la negociació ja li queda poc recorregut, i el Govern ha de prendre una postura i també els partits polítics", amb referència a una votació en el Congrés sobre si es redueix la jornada legal o es mantenen les 40 hores.