CEOE, Cepyme, ATA i Foment del Treball han trigat poques hores des de l'anunci d'acord d'investidura de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, que inclou la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals com mesurada estrella. Les tres patronals s'oposen frontalment a la mesura i adverteixen que afectarà negativament les empreses, i en especial a pimes i autònoms. La consideren, a més, un "atropellament" del diàleg social.

Les patronals han expressat el seu "rebuig" de les mesures de l'acord d'investidura de PSOE i Sumar perquè "tindran un impacte negatiu per a l'activitat de les empreses, en especial de les pimes i autònoms i, per tant, per al creixement de l'economia i la creació d'ocupació a Espanya".

En un comunicat que la confederació empresarial que presideix Antonio Garamendi firma amb Cepyme, la sòcia de CEOE que aglutina les petites i mitjanes empreses, i l'agrupació d'autònoms ATA, insisteix que reduir la jornada "suposa un augment de costos per a les empreses, que se suma als costos de producció més grans, de finançament i d'un altre tipus que ja havien patit i quan moltes d'elles, en especial pimes i autònoms, continuen anant per darrere en la recuperació".

La reducció de jornada unilateral, un "atropellament" del diàleg social

A més de denunciar que l'acord incrementa els costos i soscava la competitivitat de les empreses, en especial pimes i autònoms, les organitzacions es mostren sorpreses perquè consideren que l'acord de PSOE i Sumar "s'endinsa en qüestions pròpies del diàleg social, acordant aspectes molt rellevants, com el relatiu a la jornada laboral, a l'esquena dels interlocutors socials i amb un afany intervencionista evident i que és un atropellament al paper constitucional dels agents socials".

"La confiança és respectar els pactes socials assolits en el diàleg social, des de la Reforma Laboral fins al V Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva firmat el 10 de maig per un període de tres anys. El contrari és un atropellament al paper constitucional dels agents socials", insisteix el comunicat de CEOE, patronal de la qual forma part Foment del Treball.

Les organitzacions admeten que es poden explorar "noves fórmules de repartiment entre temps de treball i temps de descans o lleure, però no a conseqüència d'una imposició legal" sinó en el marc de la negociació col·lectiva. CEOE, Cepyme i ATA defensen que la jornada laboral- s'ha de veure i negociar sector a sector i empresa a empresa, "analitzant en cada cas si hi ha marge de prou productivitat i les necessitats organitzatives de l'ocupador".

Des de Foment, han reiterat els arguments de CEOE i han assegurat que “no hem de parlar tant de reducció com de reordenació del temps de feina”, incidint en la flexibilitat com a element clau de la jornada laboral. “Des de Foment recordem que nombrosos convenis col·lectius i acords d'empresa fixen jornades laborals inferiors a la jornada legal màxima de 40 hores, però s'ha de determinar al si de cada sector i empresa la jornada adequada en funció de la seva situació i realitat”, afegeixen.