El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha convocat per a aquest dilluns un comitè executiu "extraordinari i d'urgència" per "abordar la situació d'Espanya" i "davant de la greu preocupació existent al món empresarial".

La reunió del comitè, que tindrà lloc a partir de les 16.00 hores, segons fonts de la patronal consultades per Europa Press, va ser anunciada dijous passat, 9 de novembre, després de l'acord assolit pel PSOE amb Junts en el marc de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

A més de l'amnistia i de la intenció de Junts de convocar un referèndum d'autodeterminació, l'acord subscrit pel PSOE i el partit de Carles Puigdemont estableix que els socialistes apostaran per mesures que permetin l'autonomia financera i l'accés al mercat de Catalunya, així com un diàleg "singular" sobre l'impacte de l'actual model de finançament sobre aquesta comunitat.

En aquest sentit, Junts plantejarà "d'entrada" una modificació de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) per establir una "clàusula d'excepció" de Catalunya que reconegui la "singularitat" en la qual s'organitza el sistema institucional de la Generalitat i que faciliti la cessió del "100%" de tots els tributs que es paguen a Catalunya.

A més, l'acord amb Junts contempla que, per la part socialista, s'advocarà per un pla per facilitar i promoure la tornada a Catalunya de la seu social de les empreses que van canviar la seva ubicació a altres territoris en els últims anys.

Pacte amb el PNB

La patronal va convocar el comitè extraordinari abans de les manifestacions massives d'aquest diumenge en contra de l'amnistia i de l'acord que va assolir divendres passat el PSOE amb el PNB. En l'esmentat acord, ambdues formacions han pactat la reforma de l'Estatut dels Treballadors en el termini de sis mesos perquè els convenis autonòmics puguin prevaler sobre els sectorials.

La prevalença dels convenis autonòmics sobre els sectorials és una vella reivindicació dels nacionalistes bascos. De fet, la no-inclusió d'aquesta modificació a l'Estatut dels Treballadors va provocar el vot en contra del PNB a la reforma laboral de Yolanda Díaz.

Els bascos han aprofitat ara les negociacions amb els socialistes, que necessiten els cinc vots del PNB per investir a Sánchez, per introduir aquesta prevalença o prelació en un termini de mig any. La reforma s'introduiria mitjançant la modificació de l'article 84 de l'Estatut dels Treballadors, relatiu a la concurrència dels convenis.

Així mateix, l'acord entre el PSOE i el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez garanteix el "traspàs efectiu" al País Basc en el termini màxim de dos anys de totes les transferències pendents incloses a l'Estatut de Gernika i obrir la porta a parlar del "reconeixement nacional" d'Euskadi i la "salvaguarda" de les seves competències. L'acord contempla a més reivindicacions "històriques" del PNB com el traspàs de la gestió econòmica de la Seguretat Social a País Basc.