La CEOE proposarà als sindicats i al govern espanyol apujar el salari mínim interprofessional (SMI) un 3% per a l'any que ve, des dels 1.080 euros actuals per catorze pagues fins als 1.112,4 euros al mes, i aplicar una altra pujada del 3% per a 2025, la qual cosa el situaria per llavors en 1.145,77 euros mensuals. En ambdós casos, seria aplicable la clàusula de garantia prevista per a aquests exercicis en l'acord de convenis amb els sindicats.

La patronal CEOE ha abordat la pujada del salari mínima en la seva Junta Directiva d'aquest dimecres davant de la "imminent" convocatòria als agents socials que realitzarà el Ministeri de Treball i Economia Social per abordar l'actualització de l'SMI, tal com ha avançat aquests dies la vicepresidenta segona i ministra del ram, Yolanda Díaz.

L'organització que presideix Antonio Garamendi ha assenyalat que la seva proposta de pujada de l'SMI per a l'any que ve i el següent està en línia amb l'acordat amb els sindicats CCOO i UGT en el V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). "Les organitzacions empresarials consideren adequada aquesta proposta per tractar de mantenir una correlació entre l'evolució de l'SMI i la de la resta de salaris que es pacten en el marc de la negociació col·lectiva", ha defensat la CEOE.

Modificació de la normativa

En tot cas, la patronal precisa que aquesta proposta "té com a condició sine qua non" la modificació de la normativa de revisió de preus en els processos de contractació del sector públic per repercutir l'increment de l'SMI als contractes en execució, tal com també es recull en el V AENC firmat per les organitzacions empresarials i els sindicats.

La patronal subratlla que l'augment de l'SMI que proposen CEOE i Cepyme "se situa per sobre de l'increment salarial del 2% aplicat als funcionaris per a 2024". Les organitzacions empresarials asseguren a més que la seva proposta té en compte les variables previstes a l'article 27.1 de l'Estatut dels Treballadors a l'hora de fixar l'SMI, com la inflació, la productivitat nacional, l'increment de la participació de la feina en la renda nacional i la conjuntura econòmica.

Així mateix, les organitzacions empresarials han reiterat la seva petició que s'estableixi un règim de deduccions aplicables al sector agrari, amb una reducció del 20% sobre la quota empresarial per contingències comunes, que se sumaria als incentius ja vigents.

UGT reclama un SMI de 1.200 euros en aquesta legislatura

El secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, ja va avançar aquesta setmana que, encara que no havia tancat la petició que portarà de la mà d'UGT a la taula de negociació, la pujada per a 2024 havia de ser superior a la inflació d'aquest any, perquè la dels aliments bàsics és més elevada. Per la seva part, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, va comunicar que el sindicat pretén que el salari mínim assoleixi els 1.200 euros al llarg d'aquesta legislatura.