Antonio Garamendi ha revalidat la seva presidència al capdavant de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) per quatre anys més amb una aclaparadora majoria: 534 vots a favor, el 83% del total. La seva opositora, la vicepresidenta de Foment del Treball, Virgen Guinda, ha rebut 87 vots (13,5%), en uns comicis en què han participat 643 compromissaris. Només hi va haver 14 vots en blanc i 8 de nuls.

Finalment, doncs, en l'Assemblea de la CEOE no es va produir una allau d'abstencions com buscaven els crítics que, conscients del fort suport d'Antonio Garamendi, no pretenien la presidència sinó deixar testimoni del malestar intern per la reforma laboral. Tanmateix, el resultat minimitza les crítiques que s'han produït en els últims mesos des d'algunes organitzacions preocupadas amb la manera de gestió que ha mantingut l'empresari basc en els seus quatre anys de mandat. De fet, la campanya de la candidata catalana s'ha centrat en el presumpte malestar per les maneres presidencialistes de Garamendi amb poques consultes als dirigents d'altres organitzacions. Fins i tot se li atribuïa no comptar amb els seus vicepresidents a la presa de decisions.

En el fons bategava el descontentament de molts empresaris i d'algunes organitzacions per la decisió del president de la CEOE d'haver avalat la reforma laboral i haver-se afegit a l'acord. Garamendi cap a referències vetllades després de la seva renovació en el seu discurs en l'Assemblea electoral en dir que la CEOE està "per assolir acords".

Converses de Sánchez Llibre

El grup crític ha estat encapçalat pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que des de primavera ha buscat una candidatura alternativa, per a la qual cosa va temptejar diversos vicepresidents, com Gerardo Cuerva, president de Cepyme, o Miguel Garrido, de la madrilenya Ceim, que van declinar presentar-se a les eleccions.

Fins i tot una setmana abans que es tanqués el termini per a la presentació de candidats, Sánchez Llibre va mantenir converses amb Gerardo Pérez, president de la patronal de concessionaris d'automòbils, Faconauto, perquè donés el pas endavant, una possibilitat que meditava fa mesos. Tanmateix, davant de la falta de suports va decidir no confrontar amb Garamendi per la Presidència de la CEOE.

Garamendi: "aquí no sobra ningú"

Davant de la falta d'un candidat aliè a Foment, la vicepresidenta de la patronal catalana, Virginia Guinda, es va presentar el passat 8 de novembre, uns dies abans del tancament del termini de presentació. Tanmateix, malgrat la dura confrontació entre Sánchez Llibre i Garamendi, patent en l'organització, el reelegit president ha estès la mà a la patronal catalana.

Garamendi va aclarir davant dels periodistes que "aquí no sobra ningú" , però ha subratllat el respecte institucional que mereix l'organització. "Foment del Treball fora? Sota cap concepte", ha subratllat el líder de la patronal, que el proper 21 de desembre té convocada junta per tancar el comitè de direcció.

De baix a dalt

Després de ser reelegit, Antonio Garamendi ha donat les gràcies al suport rebut per "ser el seu representant", encara que en velada al·lusió a les seves crítiques, va voler aclarir que "això va de baix a dalt, de les grans, de les mitjanes, de les petites empreses i dels autònoms". "El més important és la paraula unitat i d'allà hem de sortir units", va dir el president de la CEOE davant d'una assemblea congregada a l'Auditori Nacional de Música Madrid. I és que, "quan el director de l'orquestra i tots els instruments funcionen alhora, és quan és imbatible", ha dit el líder dels empresaris, per afegir que "m'han elegit com a director d'orquestra i la nota cal donar-la bé".

També va recordar la intensitat d'aquests últims quatre anys de feina, tant en clau interna com a externa, amb nombrosos acords firmats amb el Govern espanyol i els sindicats, gràcies als quals "van tirar endavant milions de treballadors i milers d'empreses que haurien tancat".

Negociar no significa pactar

Així, ha valorat la unitat, la moderació i la independència que caracteritza a la patronal, però també el consens perquè "si no arribem a acords, per a què estem?, encara que també hàgim de dir que no quan toca", ha remarcat. "Les negociacions amb el Govern espanyol segueixen obertes", ha dit Garamendi en declaracions als mitjans en finalitzar l'acte després de ser preguntat per la reforma de les pensions. Però "que estiguem asseguts no significa que arribem a acords. No ens hem aixecat de la taula en cap moment, però no coincidim en determinats plantejaments", ha advertit.

Antonio Garamendi va criticar en el seu discurs que les últimes mesures impositives anunciades pel Govern espanyol, com les que gravaran les energètiques i financeres, no els agraden i les va qualificar d'"impostos a la carta que generen inseguretat jurídica i inestabilitat regulatòria". "I últimament estem veient també que no hi ha qualitat en la norma", ha afegit, en al·lusió als problemes a què s'està enfrontant la "llei del només sí és sí", va dir.

Guinda demana més debat intern

Després de conèixer-se el resultat, Virginia Guinda ha assenyalat en declaracions als mitjans que "és desitjable que hi hagi més debat intern" en la patronal i ha agraït el suport als qui l'han votat. En l'Assemblea no han assistit ni representants del Govern d'Espanya ni dels sindicats en tractar-se d'un acte en clau interna, la qual cosa és inusual en aquest tipus d'esdeveniments als que es convida a la resta d'organitzacions socials i representants econòmics de l'Executiu.