La CEOE ha titllat d'"evident oportunisme polític" la decisió del Govern d'aprovar en el Consell de Ministres de dimarts vinent, 29 d'abril, el projecte de Llei sobre reducció de jornada laboral. La patronal, que ha reiterat de nou el seu rebuig de la norma, veu la decisió com una provocació en arribar al Consell de Ministres a tan sols dos dies de la celebració de l'1 de maig.
Les crítiques, vessades aquest dijous en un comunicat, apunten directament la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Fan referència a l'impacte a llarg, però també a les conseqüències presents d'una norma que encara no és d'aplicació. En aquest sentit, exposen que, abans ja de la seva aprovació, "la voluntat d'imposar la reducció de la jornada laboral per donar compliment a un acord polític està ocasionant ja un fre en la negociació col·lectiva", que és una infraestructura bàsica per mantenir l'estabilitat econòmica i la pau social. A més, "situar la jornada màxima legal per sota de la jornada mitjana ja pactada als convenis col·lectius acabarà per dinamitar aquesta negociació col·lectiva", alerten els patrons espanyols.
Així mateix, consideren que els plantejaments que els nous requeriments que la norma recull sobre el registre horari són de molt difícil compliment, ja que el país no compta amb la infraestructura digital necessària, ni tots els treballadors compten amb les degudes competències digitals. Finalment, compartint els objectius que es persegueixen amb la regulació del dret a la desconnexió, "considerem que aquest ja està prou preservat en la normativa vigent", manifesten.
L'organització empresarial insta a les forces polítiques a recollir les recomanacions llançades pels empresaris sobre això de la futura norma laboral. "Cridem de nou a la responsabilitat perquè durant el tràmit parlamentari de la norma es tinguin en compte aquestes qüestions [els plantejaments patronals] i es disposi d'una adequada anàlisi d'impacte econòmic", han concretat.
La CEOE reitera que les organitzacions empresarials "defensem la reducció de la jornada ajustada a les necessitats de cada sector a través de la negociació col·lectiva". Però amb matisos: "per responsabilitat tornem a advertir del greu impacte que l'aprovació d'aquesta norma tindrà sobre l'activitat econòmica i, precisament, l'ocupació, amb especial incidència en les petites i mitjanes empreses i en alguns sectors d'aquest país".
Foment reclama una esmena a la totalitat
Per la seva part, la patronal Foment del Treball encapçalada per Josep Sánchez Llibre ha considerat en una entrada a la xarxa social X que el diàleg social és "un dels grans èxits" de la democràcia espanyola i ha opinat que "no es pot violentar d'aquesta manera".
L'entitat ha anunciat que plantejarà als grups parlamentaris que presentin una esmena a la totalitat, per tal que la proposta del Ministeri de Treball "no vagi endavant" i se segueixi "prioritzant" el model de la negociació col·lectiva.
La patronal catalana recorda que, segons els seus càlculs, un 30% dels convenis signats l'any passat "ja ho són per menys de 37,5 hores". Per això opina que el model de la negociació col·lectiva "funciona". La patronal ha defensat en reiterades ocasions que la jornada laboral ha de ser un punt d’acord en la negociació col·lectiva, on es considerin les particularitats i necessitats de cada sector.
Defensen els patrons catalans que Espanya ja compta amb una jornada màxima dins dels estàndards europeus, i l’experiència de la negociació col·lectiva ha demostrat ser eficaç per ajustar-la de manera flexible. Actualment, la jornada laboral mitjana se situa entre 37 i 38 hores setmanals (equivalents a 1.700-1.752 hores anuals).
A més, la proposta legislativa pressuposa -a parer seu- que la reducció de la jornada augmentaria la productivitat i no tindria efectes adversos sobre els costos de producció. No obstant això, els experts indiquen que aquesta relació no és automàtica ni universal i podria impactar negativament en els costos salarials unitaris per a una part significativa de les empreses, afectant la seva competitivitat i l’ocupació.