Les eleccions a la presidència de Cepyme, la patronal de les pimes de la CEOE, seran aferrissades. Fonts de l'organització que presideix Gerardo Cuerva denuncien que organitzacions empresarials integrades a Cepyme han rebut "pressions" i "coaccions" de persones de l'entorn d'Antonio Garamendi, president a la CEOE. Garamendi va comunicar Gerardo Cuerva, president de Cepyme, que no comptava amb ell per continuar al capdavant de la patronal de les pimes i que buscaria un candidat alternatiu. La resposta de Cuerva va ser donar la batalla i presentar-se a la reelecció. I la guerra ha començat.

Fonts properes a Cuerva assenyalen que diverses organitzacions pertanyents a Cepyme que participaran en l'elecció del nou president han comunicat les últimes setmanes pressions de la CEOE. Davant d'aquesta situació, que segons l'opinió de les fonts de Cepyme enterboliran el procés electoral, Cuerva va convocar els òrgans de direcció de la patronal per traslladar el malestar per aquestes ingerències procedents de l'entorn del president de la CEOE i emprendre canvis en el Reglamente de Régimen Interno amb l'objectiu de delimitar la delegació de vots. De tirar endavant la reforma plantejada per Cuerva ahir davant dels òrgans de direcció -amb gran polèmica interna i pendent que sigui ratificat en una Assemblea general- cap delegat podria presentar vots delegats en l'assemblea electoral en la qual es voti al nou president de Cepyme, i per a la resta d'assemblees ordinàries, s'establiria un màxim de 6 vots delegats per persona.

Les fonts de Cepyme aclareixen que les pressions que han rebut certes organitzacions són de caràcter econòmic i patrimonial. Tant Cepyme, com la resta de les organitzacions que pertanyen a la CEOE, depèn econòmicament de la matriu -que recapta les quotes- i després finança les organitzacions. El mateix passa amb el patrimoni de les organitzacions empresarials. Com en el cas del patrimoni sindical, que procedeix del Ministeri de Treball -de béns expropiats a sindicats i patronals després de la Guerra Civil-, és propietat de les organitzacions tant dels sindicats, com de les patronals.

Per tant, els béns patrimonials -bàsicament immobles- pertanyen a la CEOE que els els cedeix en usdefruit a les diferents associacions com a seus per realitzar les seves funcions com associacions empresarials.

Junta Directiva

La primera gran batalla, més enllà de les converses que han mantingut en privat Cuerva i Garamendi, es va donar aquest dilluns en les reunions de la Junta Directiva -la formen uns 150 delegats de les organitzacions representades en Cepyme- i del Comitè Executiu, una d'especial de Consell de Ministres compost per 30 membres, inclosos els 10 vicepresidents, encarregat de la gestió interna de Cepyme. Gerardo Cuerva va mantenir els mateixos membres en el Comitè Executiu que els que tenia Antonio Garamendi quan va ser president de Cepyme, per la qual cosa les "lleialtats estan dividides", entre Cuerva i Garamendi.

De fet, encara que Cuerva va guanyar ahir la votació en el Comitè Executiu, ho va fer per 15 vots a favor i 11 en contra, amb dos vots delegats. Fonts de Cepyme assenyalen que la pretensió de limitar els vots delegats busca una transparència més gran en el funcionament intern i assenyalen que aquests mateixos límits funcionen en la mateixa CEOE o en ATA, la patronal dels autònoms de la CEOE.

En Cepyme reconeixen que els vots delegats beneficien sempre als candidats avalats per l'organització-, ja que els presidents compten amb fil directe amb tots els membres de la Junta Directiva, davant un candidat a aspirar-se des de fora, sense contactes directes ni personals. Però també reconeixen que el cas de Cepyme és atípic, ja que per sobre dels òrgans de la patronal de les pimes, pesen els òrgans de la mateixa CEOE, que pot beneficiar més la delegació del vot.

Calendari electoral

Encara que existeixen llacunes legals dels terminis, fonts de Cepyme reconeixen que Gerardo Cuerva està estudiant convocar les eleccions a la Presidència abans que acabi el seu mandat, el 16 de març. A partir del dia que el president les convoqui, hi haurà un termini de 50 dies perquè es reuneixi l'Assemblea electoral de Cepyme i votar un nou president.