La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) considera "prioritari" aturar la tendència d'increments tant fiscals com de cotitzacions socials que s'han institucionalitzat durant aquests últims anys, "suposant un gran deteriorament de la competitivitat especialment de les pimes que no han aconseguit recuperar-se totalment després de la pandèmia i la crisi inflacionària". En el context de negociacions polítiques sobre la conformació del futur govern espanyol, Cepyme ha publicat un decàleg de demandes "perquè els grups parlamentaris puguin fer-les seves a l'hora de negociar".
Entre les demandes, la confederació reclama que es "pensi en l'empresa a l'hora de legislar", així com que es busqui un marc fiscal, laboral i administratiu més amable per a les pimes, de manera que es faciliti una inversió més gran com a suport de l'activitat productiva, el creixement empresarial, l'ocupació i l'estat de benestar.
En aquest sentit, recorda que el "fort augment" de l'activitat patent en els últims mesos "no ha de desviar l'atenció dels desafiaments a què s'enfronten les pimes en els pròxims mesos" en un entorn d'encariment i restricció del crèdit amb alces continuades dels seus costos fixos.
Morositat i falta de mà d'obra
El document Propostes de Cepyme per al nou govern espanyol desgrana propostes en matèria fiscal, laboral i normativa, amb especial recalcament en aspectes com la morositat i la falta de mà d'obra que provoca vacants sense cobrir.
"Les pimes han sostingut una alça de costos superior al 25% en els últims dos anys i malgrat circumstàncies adverses com són els rangs històrics d'inflació i l'alça dels tipus d'interès, continuen mantenint la contractació de treballadors en un context recent d'alces impositives i pujades contínues de les cotitzacions", critiquen des de l'entitat. Per a això, reclamen una contenció més gran i eficiència de la despesa pública, ja que critiquen que "el seu increment deriva habitualment en noves pujades d'impostos". Així mateix, consideren "prioritari" aturar el camí d'increments de les cotitzacions i abordar una rebaixa de les quotes, "per evitar un deteriorament més gran de la competitivitat de les empreses, que afecta especialment les pimes".
Contenció de la despesa pública
En aquesta línia, Cepyme ressalta que la pressió fiscal està en "màxims històrics", el que treu capacitat d'estalvi i inversió i mina les possibilitats que les pimes espanyoles guanyin mida, un "element essencial" per a la seva competitivitat, supervivència i el sosteniment de l'ocupació, recorden.
En definitiva, la Confederació advoca per l'augment de la productivitat i la competitivitat de les pimes espanyoles, a més de considerar "ineludible" un entorn tributari i de costos laborals més baix. Igualment, des de Cepyme demanen un esforç" "més gran de contenció de la despesa pública i una reflexió sobre la sostenibilitat de les pensions, prèvia avaluació dels últims canvis introduïts, amb l'objectiu de garantir la viabilitat del sistema de Seguretat Social, així com incentivar l'estalvi complementari.