El Cercle d’Economia vol instar Europa a despertar davant els reptes geopolítics actuals a la seva 40 Reunió Anual, que ha batejat com ‘Europa: wake-up call? Com respondre en un moment de disrupció geopolítica’, i que no comptarà amb el rei Felip VI, però motius d’agenda –es troba en un viatge a l’estranger–, però sí amb Salvador Illa, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, a més de directius de primer nivell.
Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, i Miquel Nadal, director general de la institució, han presentat aquest dilluns el programa de les jornades, que se celebren el 5, 6 i 7 de maig al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona. Guardiola ha explicat que “fa temps que la junta directiva va tenir clar que Europa havia de ser el tema central de la reunió”.
“El títol fa la reflexió si Europa, davant un repte tan gran com el canvi geopolític, serà capaç de reaccionar o no”, ha subratllat el president del Cercle, que ha lamentat que a nivell geopolític hi ha “més incertesa que mai” a causa de les polítiques de Donald Trump als Estats Units. En l'àmbit espanyol, ha assenyalat la “polarització política”, i, a nivell català, ha celebrat que “comencen a funcionar una mica les coses”.
Guardiola i Nadal han subratllat que no només buscaran la visió d’Europa, sinó d’altres potències, com els EUA i la Xina. La geopolítica tindrà protagonistes com el president del Consell Europeu, Antonio Costa, Paula Dobriansky, sots-secretària d’estar per afers globals entre 2001 i 2009, Li Cheng, director i fundador del Centre on Contemporary China and the World de la Universitat de Hong Kong, i Andrés Velasco, exministre d’Hisenda de Xile i degà de l’escola de Polítiques Públiques de la London School of Economics. La defensa i el rearmament també seran protagonistes d’una taula.
Murtra, Relat, De Meo i Ruiz, protagonistes empresarials
L’economia també serà protagonista amb diverses taules. Per al seu enfocament, el Cercle s’ha basat en l’Informe Draghi, intentant parlar dels deures que posa a Europa. Entre els ponents, comptaran amb Teresa Ribera, vicepresidenta de la Comissió Europea, Luca de Meo, conseller delegat del grup Renault, Marc Murtra, president executiu de Telefónica, Pablo Hernández de Cos, exgovernador del Banc d’Espanya i proper director del Banco de Pagos Internacionales.
En l’àmbit d’economia i empresa catalana, hi haurà dues taules amb ponents com Pau Relat (MAT Holding i Fira de Barcelona), Núria Cabutí (Penguin Random House), Toni Ruiz (Mango), Juanjo Cano (KPMG) i Fina Lladós (Farmaindustria). També es parlarà de sostenibilitat i desigualtat.
Guardiola i Nadal han explicat que, com en els últims anys, han volgut minimitzar la presència de polítics, tot i que sí hi participaran, com és tradició, el president català, l’espanyol, el cap de l’oposició al Congrés, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, la consellera d’Economia, Alícia Romero, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que podria participar en una taula d’alcaldes.
El Cercle vol innovar i ha creat dos tipus de sessions noves. Una titulada ‘dinàmiques inverses’, que serà una sessió restringida amb 3 eurodiputats –Javi López (PSC), Diana Riba (ERC) i Adrián Vázquez (PP)–, que girarà al voltant del que proposin els assistents. L’altra serà ‘Els ponents de prop’, que seran sessions en petit comitè entre alguns assistents i ponents, perquè puguin dialogar tranquil·lament.
La institució donarà el premi a la Construcció Europea al Programa Erasmus, que recollirà la vicepresidenta i comissària de Drets Socials, Capacitats, Feina de qualitat i Preparació, Roxana Minzatu. A més, amb motiu del 40 aniversari de la jornada, presentaran un documental que “pretén explicar tota l’evolució de la societat espanyola a través de les reunions del Cercle, perquè els protagonistes de la reunió son els que han estat protagonistes de l’evolució de Catalunya i Espanya aquests anys”, ha destacat Guardiola.