Neguit entre l'empresariat català per les negociacions pel futur govern d'Espanya. El Cercle d’Economia s’ha reunit amb els principals partits polítics que tenen la clau de la investidura per sospesar la conveniència o no d’emetre una nota d’opinió les properes setmanes i fixar la posició de la institució al respecte. Segons ha pogut saber ON ECONOMIA, la junta directiva del Cercle, encapçalada pel president, Jaume Guardiola, s’ha entrevistat en el darrer mes amb el secretari general de Junts, Jordi Turull; el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, per escoltar el seu parer sobre el futur de les negociacions i, en paral·lel, traslladar-los les inquietuds de l’entitat. També han tingut lloc trobades amb la líder de Sumar i vicepresidenta del Govern d’Espanya en funcions, Yolanda Díaz, de gira per Barcelona recentment, i amb el diputat al Congrés i portaveu de la darrera campanya del PP, Borja Semper.

El Cercle d’Economia expressa el seu parer i posicionament sobre els efectes que la conjuntura política pot tenir en el progrés econòmic i social del país a través de les notes d’opinió. Les emet amb comptagotes, tres o quatre a l’any com a molt, i són fruit d’una treballada deliberació interna a partir de les trobades, reunions i activitats que organitza. Tenen sempre en compte les diferents sensibilitats dels socis amb l’objectiu d’assolir posicionaments compartits davant de qüestions d’especial complexitat i transcendència. Per aquest motiu són llegides amb cura i atenció. El debat sobre la investidura i un possible acord de legislatura és un d’aquests moments, i no és gens fàcil.

"Cobrar per endavant"

“S’està analitzant en el si de la junta si s'emet una nota d'opinió, i no sabem si és el moment. Hi ha molts interrogants”, explica una font del Cercle coneixedora de les trobades. La societat civil econòmica catalana comença a estar “no intranquil·la, però sí una mica neguitosa, ja veurem si hi ha legislatura o no”, hi afegeix. “En el que tothom sembla coincidir, tant polítics com empresaris, és en el fet que si finalment hi ha pacte, sigui d'investidura o de legislatura, s’ha de cobrar per endavant, hi ha d’haver un pacte econòmic”, conclou la font consultada.

És el que ha vingut manifestant darrerament Guardiola en nom del Cercle. En una entrevista amb aquest diari fa uns mesos, el president del Cercle manifestava la conveniència d’aprofitar les “oportunitats que sempre et dona la suma d’escons per revisar” els principals reptes que té Catalunya, com els “dèficits de serveis i problemes de cohesió social” a conseqüència de l’acumulació d’un dèficit inversor per part de l’Estat i d’un sistema de finançament caduc.

En aquest sentit, la junta del Cercle està debatent també internament el posicionament de l’entitat amb relació al pacte fiscal, en resposta al plantejament que estan fent diversos economistes, acadèmics i empresaris, agrupats en l’extingit Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), ens que va crear el president de la Generalitat Artur Mas, encapçalat per Salvador Alemany, tal com avançava aquest divendres ON ECONOMIA.

En les trobades que ha mantingut el Cercle d'Economia amb els principals líders polítics hi han participat diversos membres de la junta directiva, com Daniel Aicart, Jordi Amat, Oriol Aspachs, Maite Barrera, Carmina Ganyet, Marc Puig, Francesc Rubiralta, Xavier Vives o el director general del Cercle, Miquel Nadal.