La firma de l'acord entre la Unió Europea i Mercosur, ratificat aquest divendres a Montevideo, ha generat tants detractors com seguidors, encara que la majoria dels primers són a aquest costat de l'Atlàntic. El que inclou diversos governs -que hauran de ratificar l'acord- com el francès i l'italià. Però mentre Emmanuel Macron, president francès, rebutja de ple la creació d'una zona de lliure canvi amb els països del Con Sud, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, obre la porta a un acord si se suavitza amb mesures correctores.

S'entén perquè es porta negociant 25 anys un acord que aixeca ampolles entre molts col·lectius comunitaris. Aquest mateix divendres, van expressar el seu malestar els sindicats, els consumidors, els ecologistes i el sector agrari, que tem la competència dels grans productors llatinoamericans. Els empresaris, tanmateix, s'hi han mostrats pletòrics amb el pacte, tant els europeus com els llatinoamericans.

Però es queden en minoria a la Unió Europea. Per això, els signants han sortit a la palestra, no només defensant les bonances que suposarà per als 700 milions de persones que suma l'acord, sinó adduint que no hi ha perdedors gràcies a les salvaguardes afegides per "protegir el medi ambient, les condicions laborals i els mitjans de subsistència dels agricultors". "Hem escoltat atentament les preocupacions que s'han expressat en diferents circumscripcions, i el que proposem aquí és un acord totalment nou que millora els resultats de 2019 de diverses maneres", van indicar fonts comunitàries a Efe.

Per a acalmar als mediambientalistes s'ha pactat detenir la desforestació d'aquí a 2030 amb un fons de 1.800 milions d'euros d'ajuda de la UE en favor de la transició ecològica i digital al Mercosur (Argentina, Brasil, Bolívia -sumat recentment-, Paraguai i Uruguai). Mesures que s'han plasmat per la pressió europea en un annex al capítol sobre Comerç i Desenvolupament Sostenible amb més garanties de protecció al medi ambient. Els països signants cooperaran per a la implementació de tractats internacionals de combat al canvi climàtic, com l'Acord de París, i accions per promoure els aliments sostenibles.

Salvaguardes per sectors

De cara a alguns sectors, especialment agraris, també s'han tancat salvaguardes que pretenen reduir el malestar que ha generat en un sector que ja ha anunciat mobilitzacions per a aquest mateix dilluns en la majoria dels països comunitaris.

Indústria. Les empreses europees s'estalviaran cada any 4.000 milions d'euros en aranzels, en eliminar els drets d'importació del 91% dels productes que la UE exporta a Mercosur. Una liberalització gradual per donar temps als productors dels cinc països sud-americans a adaptar-se. Es beneficiaran les exportacions europees d'automòbils (aranzel del 35 %), peces d'automòbils (14-18%), maquinària (14-20%), productes químics (fins al 18%), roba (35%), productes farmacèutics (fins al 14%) o el calçat de cuir (35%), assenyala Efe.

Alimentació. Alguns sectors agroalimentaris europeus guanyaran amb l'acord, com els vins (27% d'aranzel), vins escumosos (20-35%), xocolata (20%), whisky i altres licors (20-35%), brioixeria i galetes (18%), préssecs en conserva (55%) i refrescos (20-35%).

Agricultura. Brussel·les assegura que l'acord obrirà als agricultors i productors d'aliments europeus un accés "sense precedents als països del Mercosur". S'eliminen els "elevats aranzels" a les exportacions agroalimentàries europees -3.200 milions d'euros en 2023- i per als contingents de certs productes lactis s'aplicarà aranzel zero gradualment. A més, fins a 350 aliments i begudes europeus tindran protegida la seva indicació geogràfica. La Comissió Europea destinarà 1.000 milions d'euros als productors europeus perjudicats per l'acord.

Carn de boví. La UE concedirà un accés "molt limitat" al seu mercat a les importacions de productes agroalimentaris del Mercosur i, en el cas de productes sensibles com la carn de boví, els ocells de corral o el sucre, es limitarà mitjançant quotes aplicades gradualment. La CE insisteix que hi haurà un "impacte limitat" al mercat de carn de boví de la UE i no generarà més desforestació a Mercosur. Es permetrà l'entrada a la UE de 99.000 tones amb un dret del 7,5% (el 55% del contingent consistirà en carn fresca o refrigerada i, el 4 %, en carn congelada de menor valor). L'equivalent a l'1,6% de la producció europea, per sota de l'actuals importacions de Mercosur (196.000 tones l'any passat).

Ocells de corral. La UE permetrà la importació lliure d'aranzels al llarg de cinc anys d'un contingent de 180.000, "prou per cobrir el creixent consum de la UE", tona segons la CE. L'1,4% del consum total de la UE i inferior a les importacions actuals (240.000 tones el 2022).

Sucre. La quota de sucre en brut per refinar permès sense aranzels serà de 180.000 tones de sucre de canya, per sota de les actuals importacions. Sí que s'introdueix una nova quota de sucre lliure d'aranzels de 10.000 tones per al Paraguai, mentre que el sucre d'especialitat queda exclòs del pacte. Les quantitats acordades cobreixen l'1,2% del consum de sucre de la UE (uns 16 milions de tones).

Etanol. S'obrirà un contingent lliure d'aranzels de 450.000 tones per a l'etanol destinat a la indústria química, i de 200.000 tones per a tots els altres usos, que s'introduirà gradualment al llarg de cinc anys.

Mel. Contingent de mel de 45.000 tones sense aranzels que s'introduirà progressivament en cinc anys (davant les 30.000 tones que s'importen actualment). La quota és inferior al 10 % del consum total de la UE.

Arròs. L'acord permetrà la importació de 60.000 tones d'arròs sense aranzels amb una reducció gradual en cinc anys (una quantitat inferior a les actuals importacions de 100.000 tones de mitjana a l'any). La UE no és autosuficient a la producció d'arròs i necessita importar; la quota del Mercosur equivaldrà al 2% del consum europeu.

Seguretat sanitària. La UE compta amb normes molt estrictes per protegir la salut humana, animal i vegetal i qualsevol producte importat ha de complir totes aquestes normes, que "no canvien en absolut amb aquest acord", assenyalen fonts de la cE.

Protecció de la selva tropical. A partir de finals de 2025 només podran entrar a la UE articles que no siguin producte de desforestació, com la soja, la carn de boví, l'oli de palma, la fusta, el cacau, el cafè o el cautxú.

Impacte de l'acord

Els cinc països de Mercosur ja han donat el sí a l'acord de divendres en la Cim que han celebrat aquest divendres a Montevideo. Però en el cas europeu, haurà de ser ratificat pels estats i el Parlamente europeu. Però si finalment tira endavant en els termes que s'han firmat aquest divendres, serà el tractat comercial més gran ratificat per ambdós blocs.

La UE va ser el 2023 el segon major soci comercial del Mercosur, per darrere de la Xina i per davant dels EUA, amb una quota del 17% de les importacions del bloc sud-americà, per valor de 55.700 milions d'euros, majoritàriament de maquinària i productes químics i farmacèutics.

En l'altra direcció, Mercosur va ser el desè subministrador més gran de la UE, amb exportacions valorades en 53.700 milions, principalment minerals i productes agroalimentaris, segons dades de la Comissió.