La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va dir aquest dijous que la institució espera que la inflació continuï moderant-se el 2024, però va insistir que les seves decisions sobre possibles canvis en els tipus d'interès dependran de les dades que vagi rebent.
En el seu últim debat sobre política monetària amb la comissió d'Assumptes Econòmics del Parlament Europeu abans de les eleccions europees del juny vinent, Lagarde va dir que les últimes dades confirmen el procés descendent de la inflació i s'espera que aquesta baixi més gradualment al llarg de 2024.
La presidenta del BCE va refusar, no obstant això, anticipar quan podrien baixar els tipus d'interès i va insistir que necessiten més dades per confirmar que la inflació arribarà a l'objectiu de l'emissor.
"Confiem que direccionalment ens estem dirigint al 2% a mitjà termini a temps, però (...) hem de tenir més seguretat i no tenim la suficient encara en aquest moment per estar segurs que és sostenible", va explicar.
"No volem el risc que es reverteixi, el que seria malgastar tot el que hem fet i ens portaria a haver de prendre més mesures", va dir Lagarde preguntada pels eurodiputats.
Segons va explicar la presidenta del BCE en el seu discurs davant de la comissió, la dissipació de l'impacte de les crisis passades que van impulsar els preus a l'alça i les condicions financeres més dures ajudaran a empènyer a la baixa la inflació aquest any.
Al gener, la taxa anual d'inflació a l'eurozona va baixar al 2,8% després d'un repunt de mig punt al desembre i la inflació subjacent -que exclou energia i aliments- va cedir al 3,3%, en ambdós casos una dècima menys que el mes anterior.
"S'espera que l'actual procés de desinflació continuï, però el consell de Govern necessita estar segur que ens portarà sosteniblement al nostre objectiu del 2%", va dir Lagarde.
"Continuarem seguint un enfocament dependent de les dades per determinar el nivell apropiat i la durada de la restricció, tenint en compte la perspectiva d'inflació, les dinàmiques de la inflació subjacent i la fortalesa de la transmissió de la política monetària", va afegir en línia amb el missatge llançat en l'última reunió del consell de Govern al gener.
En aquesta trobada, l'organisme va decidir mantenir el tipus d'interès rector en el 4,5%, així com la facilitat de crèdit -la que deixa als bancs a un dia- en el 4,75% i la facilitat de dipòsit -que remunera l'excés de reserves a un dia- en el 4%.
Lagarde ha defensat avui davant dels eurodiputats que els tipus són en nivells que, "mantinguts per prou temps, faran una contribució substancial per assegurar que la inflació torna a l'objectiu del 2% a mitjà termini de manera oportuna".
Els salaris empenyen a l'alça
Quant als factors que influiran en l'evolució de preus en els pròxims mesos, la presidenta del BCE va destacar que es preveu que l'augment dels salaris "es converteixi en un impuls cada vegada més important de la dinàmica d'inflació en els pròxims trimestres".
Va afegir que el monitor de salaris del BCE "continua assenyalant fortes pressions dels salaris, però els acords indiquen una estabilització en l'últim trimestre de 2023" i va subratllar que l'impacte dels mateixos el 2024 dependrà sobretot del resultat de les negociacions col·lectives.
Aquests increments de salaris estan, no obstant això, "parcialment esmorteïts pels marges de beneficis" de les empreses.
Lagarde va assenyalar així mateix que, si bé la inflació subjacent ha caigut gradualment, la dels serveis "mostra signes de persistència".
Pel que respecta a la situació macroeconòmica, la presidenta del BCE va assenyalar que la debilitat de l'activitat afecta amplis sectors i que les dades apunten que continuarà "en el futur pròxim", encara que alguns indicadors a futur assenyalen un repunt durant aquest any.