El març de l'any passat, el ministeri d'Exteriors espanyol, conjuntament amb el d'Interior i el de Seguretat Social, van pactar suspendre per als ciutadans russos la concessió de residència i visats daurats per inversions immobiliàries o empresarials. Era una mesura de sanció per la guerra d'Ucraïna i per prevenir que magnats que donen suport a Putin aconseguissin la residència europea. Però gairebé un any després, la realitat és una altra de molt diferent. "Fa un mes, vam rebre l'aprovació de la darrera sol·licitud de residència a un ciutadà rus per haver comprat una casa", reconeix l'advocada especialista en estrangeria Cristina Romero, del despatx Antonio Segura. "El que van cancel·lar és la possibilitat de demanar aquests visats des dels consulats a Sant Petesburg i a Moscou, però no els permisos que demanen turistes des d'aquí", remata.
ON ECONOMIA ha tingut accés a un dels documents que acredita el permís de residència a una familiar d'un inversor rus amb data del 25 de gener, amb segell del ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, responsable de donar aquests permisos quan es demanen des d'Espanya. Fonts d'aquest ministeri, però, no responen a reiterades preguntes d'ON ECONOMIA sobre si estan autoritzant permisos d'inversor per a ciutadans russos, com tampoc ofereixen dades sobre els permisos concedits l'any passat. Antonio Segura, vocal de la Comissió d'Estrangeria del Col·legi d'Advocats (ICAB) confirma que encara es pot fer. "Hi havia ciutadans russos amb por que no els concedissin i nosaltres pensàvem que els deixarien de concedir. Però finalment ens hem trobat que no hi ha hagut canvis a la Unidad General de Empresas i que només els han vetat als consulats russos", explica.
Si un ciutadà rus vol tramitar la seva residència europea a través d'un visat daurat o golden visa, tal com es coneixen els que es concedeixen a qui es gasti mig milió d'euros en una casa o altres quantitats en participacions a empreses, no ho podrà fer des de Rússia. Així ho corroboren fonts del ministeri d'Exteriors, que confirmen que els visats daurats a ciutadans russos es van cancel·lar. Aprecien, però, que els permisos de residència que es demanen des d'Espanya no són exactament visats, ja que no serveixen per a entrar al país. És a dir, que si un turista rus compra una casa i demana el permís de residència per a inversors, que no visat, tot i que a la pràctica és el mateix, ja no depèn d'Exteriors concedir-lo i no poden garantir si s'està fent o no. Aquests permisos els concedeix la Unidad General de Empresas, oficina que concedeix aquest tipus de permisos extraordinaris i que depèn del ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions.
La Comissió Europea va demanar poc després que esclatés la guerra que s'anul·lessin els visats daurats a magnats russos i, de pas, aquest tipus de permisos que es concedeixen als qui es poden permetre pagar mig milió d'euro per un habitatge o invertir a partir d'un milió d'euros en lletres, deute públic o alguna empresa espanyola. Informes de la mateixa Comissió i de Transparència Internacional han alertat dels riscos d'acollir corruptes, blanqueig de capitals i altres activitats criminals amb aquests visats. En el darrer mes, seguint les demandes de la Comissió Europea, Irlanda i Portugal s'han retirat del programa de golden visa. Fora de la Unió Europea, també el Regne Unit, que ha reconegut que se li van colar activitats criminals, i el Canadà han renunciat a aquest visat basat en el poder adquisitiu de qui vol viure al teu país. Espanya, en canvi, l'ha mantingut, i no ha explicitat les seves intencions al respecte.
Ara mateix, només Espanya, Grècia, Bulgària i Malta permeten, dins la Unió Europea, obtenir el visat daurat després de comprar una casa o propietat immobiliària. Àustria, Suïssa, Letònia, Luxemburg i Itàlia també tenen visats daurats, però cal invertir en empreses i no s'hi val fer-ho en propietats immobiliàries.
Pel que fa als ciutadans russos, el Govern espanyol, com la resta de països de la Unió Europea, va aplicar sancions als magnats residents a països europeus que donaven suport a Vladimir Putin poc després d'esclatar la guerra. A més, a l'agost de l'any passat els països membres de la Unió Europea van acordar suspendre l'acord que permetia als russos tenir facilitats per assolir visats de residència a països europeus.
4.715 inversors russos fins al 2018
Ara bé, quan es tracta d'assolir el permís de residència com a inversor estranger a Espanya que atorga la Seguretat Social, les facilitats tornen. Amb un cost econòmic, això sí. Rus o no, qualsevol ciutadà de fora de la comunitat europea pot aconseguir aquest visat daurat acreditant que no té antecedents penals al seu país d'origen als països on ha viscut en els darrers cinc anys. També ha de tenir una assegurança mèdica privada i garantir que té mitjans econòmics per mantenir-se al país, més enllà de la inversió. Després, pot obtenir el visat en només vint dies, un dels més ràpids del món segons el web del despatx especialitzat en aquest tipus de visats Henley Global.
El mes de març de l'any passat, quan va informar que es retiraven els visats daurats als ciutadans russos, l'agència EFE també va informar citant fonts de l'Oficina d'Informació Diplomàtica que entre principis de 2020 i finals del gener passat va concedir 492 visats daurats a ciutadans russos, dels quals 160 es van registrar l'any 2021 i set al gener de 2022.
L'any 2018, Transparència Internacional xifrava en 24.755 residències les concedides (entre inversors i familiars) per visat daurat a Espanya, i apareixia com un dels països favorits pels inversors, que havien aportat 976 milions d'euros cada any al país. Rússia era el segon país amb més permisos de residència per a inversors, 4.715, per darrere de la Xina (7.118) i per davant dels Estats Units (4.327), l'Índia (3.233) i Veneçuela (3.116) eren les principals nacionalitats que hi participaven.
El mateix organisme alertava dels riscos de corrupció, blanqueig i criminalitat associats a aquest visat, motiu que va fer que Xipre, amb funcionaris acusats de facilitar visats a persones amb antecedents per tal que evitessin la justícia, deixés d'atorgar aquest permís de residència l'any 2020. Irlanda va retirar-se el passat 14 de febrer, Portugal la darrera setmana i, fora de la Unió Europea, països com el Canadà o el Regne Unit s'han anat esborrant d'aquesta tendència que es va estendre després de la crisi financera de l'any 2008 per atraure inversions estrangeres.
A Espanya, el visat daurat es va començar a aplicar amb la llei 14/2013 aprovada aquell any per Mariano Rajoy per tal d'atraure capital estranger. El Govern actual, per ara, no informa de si té intenció de derogar-les com ha fet el veí portuguès, ni tampoc ofereix xifres sobre els permisos de residència atorgats l'any passat.