Les 300 entitats Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) s’han tornat a reunir aquest dimecres per reclamar al Govern de Salvador Illa que dugui a terme mesures per reduir la burocràcia i fer de la catalana una administració eficient. “Estem en el pitjor moment dels últims 30 anys”, han lamentat.

Les entitats, entre les que es troben la Cambra de Comerç de Barcelona, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, Femcat, la Cecot i Esade entre moltes d’altres, han firmat un document, ‘Acord de la societat civil per la reforma de l’administració’, en el que fan vuit peticions a les administracions catalanes i espanyoles.

Ho fan ara perquè amb el nou Govern i Parlament, creuen que és el moment de tornar a fer sentir la seva veu, i estan tenint també reunions amb els partits i institucions públiques per traslladar-los les seves peticions. Però alhora, lamenten que porten deu anys fent les mateixes reclamacions i Catalunya no ha fet passes cap a la simplificació de la paperassa, al contrari.

La veu de les entitats

“Les empreses s’enfronten a un entorn cada cop més complex, burocràtic i incert. Es poden trigar dos anys a rebre una llicència per obrir un negoci, o un permís mediambiental”, ha dit Josep Santacreu, que ha lamentat que “el sistema es basa en la desconfiança”. El president de la Cambra de Comerç ha celebrat que “el Govern i el Parlament s’han compromès a simplificar l’administració” i el fet que algun membre del FERA ha estat integrat en el grup d’experts del Govern per a la simplificació, però tot just s’està al principi del camí.

Xavier Panés, president de la Cecot, ha assegurat que “l’excés normatiu genera inseguretat jurídica” i ha criticat  que “entre el 1979 i el 2021, s’han aprovat 411.804 normes” a Espanya. “No pot ser que acabem deixant en mans de servidors públics decisions que ens poden comportar responsabilitats penals”, ha afegit.

“La Catalunya oberta al món té empreses a tot arreu. Això vol dir que hem de ser competitius”, ha dit Muntsa Vilalta, directora general de Femcat, que ha demanat instruments que facilitin la feina a les empreses, com la declaració responsable, que “agilitza processos, estalvia temps i fomenta l’emprenedoria”. Les bases per ser més competitius, per a Vilalta, són “menys burocràcia i més confiança”.

Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, ha advocat per la modernització pública: “Necessitem administracions públiques modernes i competents, més si tenim en compte que la despesa pública és una part important del nostre Producte Interior Brut”.

Les reclamacions del FERA

Les vuit mesures que reclama el FERA són: reducció radical de la burocràcia; professionalització de la direcció pública; reducció de la teranyina normativa; avaluació de les polítiques públiques; gestió de l’ocupació pública adaptada al segle XXI; bon govern, transparència i integritat pública; una digitalització eficient, i millorar la seguretat jurídica per garantir la bona pràctica pública dels empleats públics.

"Urgim al conjunt de les forces polítiques de Catalunya i a les persones que exerceixen les màximes responsabilitats en la governança del país, un compromís clar, amb visió de país a mitjà i llarg termini per emprendre una profunda reforma de l'administració que aconsegueixi una autèntica transformació i modernització a l'alçada dels reptes del segle XXI. Aquest compromís cal acompanyar-lo d'un pla operatiu amb un calendari, un pressupost, un òrgan responsable de la seva execució i un grup consultiu extern d'avaluació i seguiment", acaba l'acord del FERA.