Fira Barcelona acull per primera vegada l'Advanced Factories, el saló de referència de la indústria 4.0 que se celebra a Barcelona i s'ha consolidat com una referència en el sector per tota Europa en els darrers anys. En la inauguració d'enguany, el seu president Salvador Giró ha estat taxatiu i ha demanat i reivindicat que Espanya ha de fer una forta aposta per la indústria 4.0 que representa un 1% del pes en la industrialització global arreu de l'Estat, un percentatge ínfim si es compara amb d'altres països capdavanters i ben lluny de xifres com la Xina que ja se situa en el 25%. Per dur a terme aquests objectius, també s'ha reivindicat la importància de consolidar una formació de qualitat i des de Barcelona Activa s'ha posat l'accent en els més de 400 enginyers que ja estan canviant el model d'industrialització i ha posat d'exemple el DFactory de la Zona Franca on se situen.
Què és la indústria 4.0?
La indústria 4.0 és un terme que va ser utilitzat per primera vegada a Alemanya i que descriu una organització dels processos de producció basada en la tecnologia i en dispositius que es comuniquen entre ells de manera autònoma al llarg de la cadena de valor. Aquest fenomen representa un canvi tan gran que també s'anomena com la quarta revolució industrial. En aquesta nova etapa, els sensors, les màquines, els components i els sistemes informàtics estarien connectats al llarg de la cadena de valor, més enllà dels límits de les empreses individuals. Aquests sistemes connectats podrien interactuar entre ells usant protocols estàndard basats en Internet i analitzar les dades per preveure errors, configurar-se ells mateixos i adaptar-se a possibles canvis. Així doncs, les tecnologies digitals permeten la vinculació del món físic (dispositius, materials, productes, maquinària i instal·lacions) amb el digital (sistemes). Aquesta connexió habilita que dispositius i sistemes col·laborin entre ells i amb altres sistemes
per crear una indústria intel·ligent, amb producció descentralitzada i que s'adapta als canvis en temps real. En aquest entorn, les barreres entre les
persones i les màquines es difuminen.
Des de l'Advanced, més de 30.000 professionals es reuniran per assistir a la setena edició d'Advanced Factories ia la primera edició d'Advanced Machine Tools (AMT), a la recerca de les últimes solucions per millorar la productivitat i eficiència de les fàbriques. La fira anual Advanced Factories se celebra ara simultàniament a l'AMT, nou esdeveniment biennal d'innovació per al sector de la màquina-eina. El director d'Advanced Factories i AMT, Albert Planas, ha destacat que Advanced Factories "és ja la fira d'automatització i robòtica industrial més gran del sud d'Europa".
Irrupció del nou AMT
Pel que fa a AMT, ha dit que neix per "els professionals de la península ibèrica vinculats al sector del metall que busquen màquines-eina avançades i intel·ligents de gran precisió", i també tenint en compte la importància històrica de Catalunya per a la metal·lúrgia, juntament a Llevant, Aragó i Euskadi. També es compartiran casos d'èxit d'aplicació d'aquestes tecnologies a les fàbriques: l'Industry 4.0 Congress i el Metall Industry Congress reuniran 382 experts que abordaran l'automatització, la robòtica, l'IA, la realitat virtual, la visió artificial i el digital twin. El director de l'Industry 4.0 Congress i del Metall Industry Congress, Òscar Íñigo, ha explicat que el congrés aborda aquest any com l'ús de totes aquestes eines és "clau per millorar l'eficiència de les plantes industrials".