UGT, CEOE i Cepyme han aprovat per unanimitat en els seus respectius òrgans de govern l'acord que han assolit també amb Comissions Obreres per recomanar als convenis col·lectius pujades salarials del 4% el 2023 i del 3% tant per a 2024 com per a 2025, segons han informat les parts. CCOO té previst ratificar el text aquest dimarts en el seu Comitè Confederal. El text del nou Acord Estatal de Negociació Col·lectiva, a l'esborrany al qual ha tingut accés ON ECONOMIA, contempla una clàusula de revisió salarial que, en cas de desviació de la inflació, podria implicar alces addicionals de fins a l'1% per a quan un dels anys de l'acord (2023-2025) a aplicar a l'inici del següent mandat.
Més enllà del salari, quines són les claus més destacades del pacte? En el preacord assolit, les parts es comprometen que els salaris pugin almenys un 10% fins al 2025, d'acord amb el 4% per a aquest any i del 3% per a 2024 i 2025, respectivament. A aquests increments base se suma una pujada addicional de l'1%, depenent de l'evolució de l'IPC. En aquest sentit, si l'IPC tanca aquest 2023 per sobre del 4%, els sous hauran de pujar el 5%. "Finalitzat el 2023, si l'IPC interanual de desembre de 2023 fora superior a 4%, s'aplicarà un increment addicional màxim de l'1%, amb efecte d'1 de gener de 2024," assenyala l'esborrany.
En ser una recomanació, l'esborrany recull que "s'hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques de cada conveni per fixar les condicionals salarials". La idea, precisa el text, és que les directrius contingudes a l'acord puguin adaptar-se a cada sector o empresa, les situacions de la qual són "molt desiguals" en creixement, resultats o incidència del salari mínim interprofessional (SMI), tot això amb l'objectiu del manteniment i la creació d'ocupació. Alhora, els agents socials advoquen per promoure als convenis una "racionalització" de les estructures salarials, integrant els principis de transparència retributiva i d'igual retribució per feines d'igual valor.
Respecte del 2022, exercici que ha quedat fora de l'acord, sindicats i empresaris assenyalen que als sectors i empreses on encara no s'han tancat els seus convenis, s'afrontaran les negociacions "buscant solucions basant-se en la situació i la realitat del seu propi àmbit".
Jubilació parcial i contracte de relleu
CCOO, UGT, CEOE i Cepyme afirmen en l'acord que la jubilació parcial i el contracte de relleu "han de continuar sent un instrument adequat per al manteniment de l'ocupació i el rejoveniment de les plantilles". A tal finalitat, assenyalen que els convenis col·lectius podran reconèixer l'accés a la jubilació parcial amb contracte de relleu d'acord amb la normativa que li sigui d'aplicació, i impulsaran, si és procedent, els mecanismes per a la seva posada en marxa a cada un dels sectors i empreses, en funció de les seves circumstàncies i característiques pròpies.
Igualment, defensen, es potenciaran des dels convenis fórmules de jubilació gradual i flexible per facilitar el trànsit des de la vida activa a la jubilació laboral. Així mateix, les parts insten al govern espanyol a negociar en el diàleg social la reforma de la jubilació parcial, tal com va comprometre el govern de Pedro Sánchez en l'última reforma de pensions.
Estabilitat de l'ocupació i fixos-discontinus
Les recomanacions en matèria de contractació que fan els agents socials estan directament lligades a la reforma laboral que van acordar amb el Govern espanyol. D'aquesta manera, després de constatar els "bons resultats" de la reforma laboral fins ara, consideren que els convenis col·lectius han de contribuir a seguir en aquesta direcció, fomentant l'estabilitat en l'ocupació i l'ús adequat de les modalitats contractuals, desenvolupant les diferents crides que la norma fa a la negociació col·lectiva.
Així, per exemple, respecte als fixos-discontinus, aconsella desenvolupar a través dels convenis col·lectius "tota la virtualitat d'aquest contracte", regulant aquells aspectes que permetin una millor adaptació a les necessitats dels treballadors, els sectors i les empreses, "inclosa l'habilitació perquè les empreses de treball temporal (ETT), puguin realitzar contractes fixos-discontinus per a la cobertura de posicions temporals de l'empresa usuària".
Per tal de mantenir un sistema de contractació que generi estabilitat, els agents socials consideren que el contracte a temps parcial indefinit pot ser una "eina adequada" per atendre les necessitats de flexibilitat d'empreses i treballadors.
Teletreball i desconnexió digital
En l'acord, les parts aposten per analitzar l'evolució dels indicadors d'incapacitat temporal derivada de contingències comunes i per establir mesures d'actuació que millorin la salut dels treballadors i aconsegueixin reduir la freqüència i durada dels esmentats processos. Entre altres mesures, advoquen per un millor aprofitament dels recursos de les mútues "sense modificar les actuals competències dels serveis públics de salut" i amb plena llibertat del treballador. Les parts també aposten per desenvolupar en la negociació col·lectiva l'acord del teletreball i per establir pautes compartides en el desenvolupament efectiu del dret a la desconnexió digital.