La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha presentat aquest dimarts el seu Pla d'Activitats 2024, un exercici en el qual posarà el focus en les noves competències que assumirà després de l'entrada en vigor de la regulació sobre criptoactivos i ciberseguretat. El president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, ha donat a conèixer l'esmentat Pla a Madrid, que inclou 42 iniciatives concretes que durà a terme aquest any i confirma les línies estratègiques definides per al període 2023-2024.
En aquest sentit, Bonaventura ha explicat que els grans eixos de 2024 seran la protecció a l'inversor minorista, "centrada a assegurar que en la comercialització dels productes s'adverteix de forma clara dels riscos associats"; a més de la correcta incorporació de les finances sostenibles al sector financer i les noves competències supervisores derivades de la normativa sobre criptoactivos i sobre ciberseguretat.
Respecte a les línies estratègiques, la CNMV n'ha establert cinc, segons recull EFE. La primera d'elles és una supervisió rigorosa dels mercats de valors amb especial atenció a l'estabilitat financera i la segona, és l'enfortiment del marc de protecció dels inversors minoristes davant dels nous reptes.
En aquest sentit, la CNMV posarà el focus als productes i serveis que promocionin característiques ambientals, socials i de governança (ASG), i en els més complexos i amb impacte a llarg termini, així com en la comercialització de productes de renda fixa. Per a Bonaventura hi continua havent un "risc clar" que els clients no entenguin bé aquests productes a mitjà i llarg termini, i que poden patir tensions com a conseqüència dels tipus d'interès.
Altres de les línies estratègiques de la CNMV seran la revitalització dels mercats de capitals i el monitoratge dels efectes de la innovació financera i tecnològica als mercats de valors. Sobre això, l'organisme considera molt rellevant l'entrada en vigor del Reglament europeu que regula el mercat de criptoactivos, MiCA, el desembre de 2024.
Així mateix, la CNMV prestarà també atenció als riscos de ciberseguretat i a l'adaptació a la futura normativa europea recollida al Reglament DAURA, que serà d'aplicació des del 17 de gener de 2025. L'última línia estratègica plantejada per la CNMV és avançar cap a una obertura més gran i transparència de la Comissió amb la ciutadania.
Respecte als 42 objectius concrets que reflecteixen les prioritats d'actuació i supervisió de la CNMV per a 2024, destaquen mesures com reforçar la supervisió de la informació en matèria de sostenibilitat amb la prioritat d'identificar i evitar el blanqueig ecològic o "greenwashing".
També la CNMV analitzarà la presència de dones als òrgans de direcció de les entitats supervisades, entre altres, empreses de serveis d'inversió (ESI), gestores i infraestructures de mercat. Així mateix, preveu modificar la Circular sobre els estats d'informació reservada de les entitats de capital risc i farà un seguiment del compliment de la resolució d'intervenció sobre contractes financers per diferències (CFD) adoptades per la CNMV.
Sobre la preparació per a la nova normativa sobre criptoactivos, la Comissió preveu interactuar amb el sector per anticipar el seu interès en la prestació d'aquests serveis i elaborarà un manual sobre els processos necessaris per a l'obtenció de l'autorització per prestar els esmentats serveis d'inversió.
Així mateix, la CNMV, que incorporarà a 76 nous empleats, realitzarà una anàlisi de la presència de dones als òrgans de direcció de les entitats supervisades i estudiarà la possibilitat d'elevar algunes sancions perquè el seu "import estigui més alineat" al que apliquen altres homòlegs europeus.
Supervisió
La CNMV posarà el focus aquest 2024 en la nova regulació dels criptoactivos i la ciberseguretat
El supervisor veu un "risc clar" que els clients no entenguin bé els productes d'inversió
- ON ECONOMIA
- Madrid. Dimarts, 27 de febrer de 2024. 16:15
- Temps de lectura: 2 minuts