L'Agència Tributària comença aquest dilluns, 3 de juny, i fins a l'1 de juliol, a prestar el servei de confecció i presentació de declaracions de la Renda corresponent a l'any 2023 a les seves oficines, amb sol·licitud de cita des del 29 de maig fins al 28 de juny de 2024. Igual com en els anys anteriors, l'Agència Tributària ha aclarit que si en un moment donat el contribuent no troba cites disponibles, això no significarà que no quedin cites, sinó que es tornaran a obrir-ne més en els dies següents. El termini de presentació finalitzarà l'1 de juliol per a declaracions tant a ingressar com a retornar, però el termini en les declaracions a ingressar amb domiciliació bancària conclourà el 26 de juny.
Per demanar cita hi ha diferents maneres: a través d'internet amb el NIF/NIE o la Cl@ave, referència, DNI electrònic o certificat electrònic; a través de l'aplicació "Agència Tributària"; amb el telèfon automàtic 91 535 73 26 o 901 12 12 24 o bé per telèfon de cita per a Renda amb atenció personal 91 553 00 71 o 901 22 33 44.
Cita a través d'internet
Si es prefereix demanar cita través d'internet, la sol·licitud en línia consta de 4 passos: per a qui, per a què, selecció de la cita i confirmació. En el primer cas, serà necessari especificar si la cita és per a la persona que realitza la petició (seleccionar 'La cita és per a mi') i, per a un tercer, s'hauran d'indicar les dades de la persona o empresa per a la qual és la cita les dades de la persona que acudirà en nom seu. En el segon apunt, en el cas que la persona hagi rebut una notificació d'Hisenda, haurà de seleccionar l'opció 'He rebut una carta' i aportar el Codi Segur de Verificació (CSV) de 16 caràcters que apareix a peu de la carta. Si en sol·licitar cita amb CSV no estigués disponible el tràmit apareixerà un missatge indicant aquesta situació. En aquest cas, l'interessat haurà de seleccionar el servei que correspongui. En cas contrari, si no es disposa de CSV, o el servei no està disponible amb CSV, caldrà marcar 'Altres gestions' i triar el servei entre els disponibles al llistat.
En el tercer pas cal seleccionar l'oficina a la qual es vol anar i una vegada marcada l'opció s'obrirà una finestra amb els dies i franges horàries disponibles. En l'últim pas, només quedarà facilitar i confirmar el número de telèfon i indicar una adreça de correu perquè Hisenda faciliti les dades de la cita. Una vegada concertada, el contribuent haurà d'aportar una sèrie de documents: DNI original del titular i fotocòpia del DNI de tots els que figurin en la declaració; Número IBAN del compte bancari; Referències cadastrals de tots els immobles de la seva propietat o en els quals visqui el contribuent de lloguer o en altres circumstàncies (rebut de l'IBI) i l'autorització firmada per altres declarants i la seva fotocòpia de DNI per realitzar i, si és procedent, presentar la declaració en nom seu.
Pla 'Le Llamamos'
A més de la via telemàtica, l'Agència Tributària ha arrencat el pla Le Llamamos per a la confecció de declaracions de Renda per via telefònica. Així, des de principis de maig i fins al final de la campanya, els contribuents que necessitin una assistència personalitzada podran ser atesos sense necessitat de desplaçaments a una oficina. En aquest sentit, també està operatiu des de principis de maig la principal novetat d'aquesta campanya, que és el pla especial d'assistència a persones majors de 65 anys en petits municipis del territori. D'aquesta forma, l'Agència ofereix a persones grans residents en més de 550 municipis de les 46 províncies del territori en règim comú la confecció de la seva declaració sense desplaçaments o, en alguns casos, amb desplaçament a un municipi molt proper.
Declaracions a la campanya
L'Agència Tributària preveu ingressar 18.908 milions d'euros a la Campanya de Renda 2023, un 12,2% més respecte a l'exercici anterior, mentre que l'import a tornar els contribuents serà un 1,8% inferior, amb 11.650 milions. Està previst que en aquesta campanya de l'IRPF es presentin un total de 23.281.000 declaracions, un 1,2% més que l'any anterior. D'aquest total, es preveu que donin dret a devolució gairebé un 63% d'elles --14.614.000, un 3% menys-- per un import estimat d'11.650 milions d'euros.