És el moment de planificar els impostos que es pagaran en la pròxima declaració de l'IRPF el maig de 2024, i intentar optimitzar-los a fi d'alleujar el màxim possible la factura fiscal. El temps apressa perquè queda poc més d'un mes per ajustar aquestes operacions financeres: superada la barrera del 31 de desembre ja serà impossible.
La firma Abante Asesores, com cada any, elabora unes recomanacions destinades als estalviadors a fi de millorar el pagament d'impostos en la Renda. A Espanya, les opcions de desgravar es limiten als plans de pensions (amb només 1.500 euros per persona) i a l'adquisició d'habitatge adquirit abans de gener de 2013. Però també és molt important conèixer la compensació de pèrdues i guanys en un any de mercats que, encara que aparentment molt bo als índexs generals, no ha reflectit les abundants minusvàlues que s'han produït tant en bons com en accions.
En el cas dels plans de pensions. Hisenda ens torna part dels diners que hem invertit en els plans de pensions: el límit financer, la quantitat màxima que podem aportar és de 1.500 euros i el límit fiscal, la quantia màxima sobre la qual podem aplicar la deducció, és la menor d'aquestes dues quantitats: 1.500 euros a l'any o el 30% dels rendiments nets del treball i activitats econòmiques.
Addicionalment, podria incrementar-se en 8.500 euros més per aportacions de l'ocupador a plans de pensions d'ocupació. Aquesta pot arribar a assolir-se, a més de per la contribució de l'empresa, pel mateix treballador.
Hisenda ens torna part del que invertim en els plans de pensions, però només fins a 1.500 euros
Els treballadors autònoms tenen la possibilitat d'aportar al seu pla de pensions individual 1.500 euros i, addicionalment, poden complementar l'estalvi a través d'un pla de pensions d'ocupació simplificada, amb aportacions de fins a 4.250 euros. Pel que, en total, els autònoms poden aportar fins a 5.750 euros.
Un altre factor important és que també podem aplicar-nos una sèrie de deduccions per aportar al pla de pensions d'un familiar. Si el nostre cònjuge obté uns rendiments nets del treball i/o activitats econòmiques inferiors a 8.000 euros a l'any, podem aportar al seu pla fins a un màxim de 1.000 euros a l'any, que ens podem deduir també. I si som parents fins al tercer grau inclusivament d'una persona amb discapacitat ens podem deduir fins a 10.000 euros (el límit per al discapacitat és de 24.250 euros i la suma de totes les aportacions mai no podrà superar aquesta quantitat).
Respecte al que ens torna Hisenda per la nostra inversió en plans de pensions, com més gran sigui el nostre tipus impositiu, més gran serà reducció que obtindrem. Per exemple, tenint en compte l'escala estatal i que no ens podem aplicar altres deduccions, amb un tipus marginal del 19% i una aportació de 1.500 a l'any, la devolució serà de 285 euros. Si, en canvi, el nostre tipus és de 47%, amb la mateixa aportació, la devolució serà de 705 euros.
Pèrdues i guanys
En l'actualitat, la llei ens permet compensar determinats guanys patrimonials amb pèrdues, sota certs requisits i terminis, de manera que podem tributar per la diferència entre elles, reduint així l'import pel qual paguem impostos.
Els guanys o pèrdues patrimonials que hàgim pogut tenir durant aquest 2023 amb la venda d'immobles, fons, accions, etc., les podem compensar entre si, és a dir, amb la resta dels productes que s'integren a aquesta part, i el mateix succeeix amb els rendiments del capital mobiliari.
En el nostre IRPF podríem compensar els rendiments positius generats, per exemple, pels dividends d'unes accions i el rescat d'una assegurança, amb les pèrdues que ens ha pogut generar la venda d'un bo. Si després continuem acumulant rendes negatives, podríem compensar-les de forma creuada i amb un límit del 25%.
Podem compensar els guanys patrimonials amb les pèrdues en altres productes per pagar menys impostos
Si després d'això continuem acumulant minusvàlues, disposem dels quatre pròxims exercicis per compensar-les, i per això aquest el 2023 és l'últim any per als qui acumulin rendiments negatius des de 2019 (en aquests casos hauran de realitzar un exercici de planificació financera i fiscal per veure si els compensa reemborsar o vendre algun altre producte amb benefici i compensar-lo amb aquests rendiments negatius que té pendent).
Amb tot, per poder compensar els guanys amb les pèrdues, hem de complir les normes antiaplicació, que ens diuen que quan comprem valors cotitzats –accions, títols de renda fixa o fons d'inversió– i els venem amb pèrdues, no ens la podem declarar si hem adquirit títols homogenis durant els dos mesos anteriors o els dos posteriors al moment de l'esmentada venda i en el termini d'un any per als valors no cotitzats.
Rendes vitalícies
Els guanys patrimonials de contribuents que tinguin més de 65 anys estan exempts de tributar sempre que aquests constitueixin una renda vitalícia en un termini de sis mesos des de la data de transmissió. La renda vitalícia es constitueix en funció del preu de la venda i existeix un límit que és 240.000 euros per titular.
Posem un exemple. Una parella va comprar un habitatge per 250.000 euros i la venen per 500.000 euros. És a dir, obtenen un guany de 250.000 euros, dels quals 125.000 euros li corresponen a cada un. Si en dividir l'obtingut amb la venda, ho reinverteixen en una renda vitalícia tindran exempts els primers 240.000 euros per titular, per la qual cosa tindran exempt el 96%.
Habitatge habitual
Respecte a l'habitatge habitual, hem de saber que, si es va adquirir abans de l'1 de gener de 2013, ens podem deduir un 15% del que hem aportat l'any, sobre un màxim de 9.040 euros, per la qual cosa la deducció màxima que podríem tenir és de 1.356 euros.
Tenint en compte el context de tipus d'interès actual, compensa amortitzar part del préstec? Hi ha diverses opcions i la que convé escollir és la que millor s'adapti a cada un, fent un exercici de planificació previ que englobi els objectius vitals i d'inversió per saber quina és la millor fórmula. Per exemple, si una persona té 100.000 euros estalviats per amortitzar la hipoteca, haurà de tenir en compte el cost d'oportunitat final. D'una banda, si amortitza s'estalvia els interessos, però, per un altre, si invertís aquesta quantitat en un altre producte, potser obté més rendibilitat. Una altra situació és si, per exemple, ens estem beneficiant de la deducció, en aquest cas, hauríem de veure si compensaria més continuar fent-ho o amortitzar.
Donatius
En el cas dels donatius realitzats a les fundacions previstes en la llei 49/2002, ens podem deduir en la quota un 80% dels primers 150 euros i un 35% sobre la resta de diners que hàgim donat. A més, si en els dos períodes impositius immediats anteriors haguéssim realitzat donatius en favor d'una mateixa entitat per un import igual o superior al de l'exercici anterior, el percentatge de deducció de l'import que excedeixi de 150 euros serà del 40%.