A Espanya, el sistema sanitari estableix un copagament per a l'accés als medicaments de prescripció mèdica. El copagament farmacèutic és l'aportació obligatòria que ha de realitzar l'usuari a l'hora d'adquirir un medicament o producte sanitari amb recepta dispensada a través del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Aquest sistema de cofinançament va sorgir d'una reforma sanitària l'any 2012 buscant la reducció de la despesa farmacèutica al sistema públic de salut -arran de la crisi financera i econòmica- pel govern del Partit Popular. Per tant, cal remetre's al Reial decret llei 16/2012 de 20 d'abril, que va entrar en vigor l'1 de juliol de 2012 i, posteriorment, al Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, que regula el finançament públic de l'esmentada prestació.

Aquestes normes fixen diferents trams en el copagament farmacèutic amb què es van establir els graus de participació en el pagament del pacient per la prestació farmacèutica i els supòsits de finançament íntegre amb càrrec als fons públics.

Però per posar-lo a l'abast de tots els usuaris, el Ministeri de Sanitat manté activat un cercador amb informació relativa al finançament, condicions, característiques i altres dades específiques de totes les presentacions autoritzades de medicaments incloses al Nomenclàtor oficial de la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut (SNS), que permet l'accés i disponibilitat a l'esmentada informació de forma fàcil i ràpida. Es tracta del BIMIFED i és de fàcil accés i utilització. Amb la simple incorporació del nom del medicament ens apareix totes les dades d'aquest i si entra o no en el copagament.

No obstant això, cal tenir en compte que no tots els usuaris gaudeixen de les mateixes prestacions, ja que la seva situació econòmica també pesa a l'hora de definir que descomptes tenen. Referent a això, és important conèixer quins són els descomptes que tenen els medicaments coberts per la Seguretat Social segons la nostra situació i en què ocasions surten totalment gratis.

Tres criteris: renda, edat i grau de malaltia

En aquest cas, ens hem de remetre al fet que els nivells d'aportació per al pagament de medicaments en el SNS s'estableixen en funció de tres criteris: rendeix, edat i grau de malaltia.

Existeixen tres trams d'aportació en funció de la renda (de 0% a 60%) i estan establerts, en el cas dels pensionistes, límits màxims d'aportació al mes en funció de la renda. Els pacients amb malalties greus i els pacients crònics tenen una aportació reduïda del 10% en aquests medicaments i productes sanitaris, amb un límit màxim d'aportació actualitzat a l'IPC.

Amb caràcter general, el percentatge d'aportacions queda establert de la següent forma:

  • 60% del PVP: Per als usuaris i els seus beneficiaris la renda sigui igual o superior a 100.000 euros consignada a la casella de base liquidable general i de l'estalvi de la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques del qual (IRPF).
  • 50% del PVP: Per a les persones que ostentin la condició d'assegurat actiu i els seus beneficiaris la renda dels quals sigui igual o superior a 18.000 euros i inferior a 100.000 euros consignada a la casella de base liquidable general i de l'estalvi de la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).
  • 40% del PVP: Per a les persones que ostentin la condició d'assegurat actiu i els seus beneficiaris que no es trobin inclosos en els apartats a. o b. anteriors.
  • 10% del PVP: Per a les persones que ostentin la condició d'assegurat com pensionistes de la Seguretat Social i els seus beneficiaris, a excepció de les persones incloses en apartat a. anterior.

En qualsevol cas, els usuaris poden apreciar que la digitalització del sistema permet que les farmàcies ja disposin de la informació necessària a través de la targeta sanitària de cada cotitzador, de manera que, en sol·licitar un medicament, el farmacèutic pugui dispensar els medicaments amb el preu ja ajustat al copagament establert pel Ministeri de Sanitat.

En quins supòsits es rep el medicament gratis?

La norma reguladora també determina alguns supòsits en els quals no hi ha copagament, és a dir, hi ha medicaments que són gratuïts per a determinats col·lectius de persones o pacients. Aquesta informació es troba també fixada en el Reial decret llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de la Salut. La llei estableix que estaran exempts del pagament:

  • Afectades de Síndrome Tòxica
  • Persones amb discapacitat, amb prestació reconeguda per la Llei Integració Social Minusvalideses (LISMI)
  • Persones perceptores de rendes d'integració social
  • Persones perceptores de pensions no contributives
  • Persones en situació d'atur que han perdut el dret a percebre el subsidi d'atur mentre subsisteixi la situació
  • Tractaments derivats d'accident de treball i malaltia professional
  • Persones beneficiàries de l'ingrés mínim vital
  • Menors d'edat amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 %
  • Persones que perceben la prestació econòmica de la Seguretat Social per fill o menor a càrrec en règim d'acolliment familiar permanent o de guarda amb finalitats d'adopció
  • Pensionistes amb rendes inferiors a 5.635 euros, o a 11.200 euros, en cas de no estar obligats a presentar declaració per l'IRPF